Home > Livno > Najava dokumentarnog filma „Zrin 1943.“ u Livnu i Tomislavgradu

Najava dokumentarnog filma „Zrin 1943.“ u Livnu i Tomislavgradu

 

Povijesna istina s kojom se Hrvatska mora suočiti: „Zrin 1943.“, dokumentarni film Nade Prkačin.

U rujnu 1943. godine, u malenom hrvatskom mjestu Zrinu dogodila se strašna tragedija koja je oblikovala lokalnu zajednicu i ostavila dubok ožiljak na hrvatskoj povijesti.

Partizani i četnici, u žestokom naletu nasilja, ubili su gotovo trećinu stanovnika Zrina, spalili samo mjesto i njegovu lokalnu crkvu, raseljavajući preživjele i brišući svaki trag njihove prošlosti.

Ovaj mračni događaj, kojeg su desetljećima obavijale sjene šutnje i neprepoznatog bola, konačno dolazi u fokus javnosti kroz objektiv scenaristice i redateljice Nade Prkačin u njezinom najnovijem dokumentarnom filmu „Zrin 1943.“.

Film donosi povijesnu istinu, temeljenu na svjedočanstvima preživjelih i dubinskim istraživanjima, osvjetljavajući događaje koji su zauvijek promijenili lice Zrina i otvarajući pitanje odgovornosti te potrebe za ispravljanjem povijesnih nepravdi.

„Zrin 1943.“ nije samo film o prošlosti; to je poziv na razumijevanje i pravdu.

Livno: Srijeda, 3.4.2024. u 19 sati, Župni ured. Ulaz je besplatan.

Tomislavgrad: Četvrtak, 4.4.2024. u 19 sati, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad.

Pridružite nam se na ovim projekcijama kako biste se dublje upoznali s ovim potresnim, ali važnim dijelom naše povijesti.

„Zrin 1943.“ nije samo dokumentarni film; to je svjedočanstvo, opomena i korak ka iscjeljenju. Ne propustite priliku biti dio ove povijesne večeri

Hipba