Home > Magazin > Nađeno prapovijesno naselje u Dalmaciji: Poznato i gdje

Nađeno prapovijesno naselje u Dalmaciji: Poznato i gdje

Arheolozi su bili zapanjeni kada su ronioci otkrili cestu zatrpanu slojevima morskog mulja.

Drevnu strukturu prvi je uočio arheolog Igor Borzić sa Sveučilišta u Zadru, primijetivši “čudne formacije” na dubini od gotovo 5 metara u zaljevu Gradina, blizu obale Hrvatske.Potopljena cesta nekada je povezivala otok Korčulu s umjetnim, pretpovijesnim naseljem koje je pripadalo pomorskoj kulturi poznatoj kao Hvar. Sveučilište je objavilo snimku otkrića, prikazujući prolaz širok oko 4 metra, izgrađen od naslaganog kamenja, prenosi Indy100.Arheolozi vjeruju da su ljudi hodali ovom cestom prije gotovo 7000 godina, a radiokarbonsko datiranje drva u blizini mjesta sugerira da je naselje moglo biti izgrađeno oko 4900. godine pr. Kr.“U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na otoku Korčuli arheolozi su pronašli ostatke koji su ih iznenadili”, objavilo je Sveučilište u Zadru na Facebooku.

“Ispod naslaga morskog mulja otkrili su cestu koja je povezivala potonulo prahistorijsko naselje hvarske kulture s obalom otoka Korčule.”Borzić i njegov tim također su otkrili još jedno gotovo identično naselje na drugoj strani otoka Korčule. Na lokalitetu koji se nalazi na dubini od 4-5 metara pronađeni su neolitski artefakti, uključujući kamenu sjekiru, kremene oštrice i ulomke žrtvenika.

Istraživači su oduševljeni otkrićem i, dok nastavljaju istraživati prošlost svoje nacije, s nestrpljenjem očekuju nova otkrića, piše Klik.hr.