Home > BiH > Nada nakon 30 godina ostala bez posla, Služba joj dokupila staž

Nada nakon 30 godina ostala bez posla, Služba joj dokupila staž

Nakon što je preko 31 godinu radila u različitim obućarskim pogonima na području Kantona i neznatno se približila zasluženoj penziji, u maju prošle godine ostala je bez posla zbog zatvaranja kompanije.

Služba za zapošljavanje TK predstavila je pozitivan primjer dokupa staža. Naime, kako navode iz Službe prema statistikama i analizama tržišta rada pripada skupini najtraženijih zanimanja u Bosni i Hercegovini, a prema mišljenju većine osoba koje su zaposlene ili su to bile u ovoj industriji prefiks naj u superlativu sa tim i završava.

Naime, jedino pozitivno je da je zanimanje najtraženije, a u svakom drugom pogledu je suprotno od pozitivnog, jer u obućarskoj industriji uglavnom su najniže uplate za poreze i doprinose, najniže plate za najveći broj sati i najteže je povezati staž kada se radnik nađe na pragu penzije.

U prilog ovome je priča pedesetdevetogodišnje Tuzlanke Nade Ivaković koja je svoj radni vijek provela u obućarskoj industriji, piše Tuzlainfo.

Nakon što je preko 31 godinu radila u različitim obućarskim pogonima na području Kantona i neznatno se približila zasluženoj penziji, u maju prošle godine ostala je bez Gubitkom posla, Nada je najprije otišla u Poslovnicu PIO-a da provjeri da li postoji način da ode u mirovinu sa mjesta na kojem se trenutno nalazi. Saznala je da to nije moguće, jer joj do prijevremene mirovine nedostaje 8 mjeseci staža, ali i pored toga, čak i da ih uplati lično, ne bi mogla u mirovinu, postojalo je dodatnih nešto više od tri mjeseca nedostajućeg staža, koji nije uplaćen, a nije se mogao lično riješiti.

Ta tri mjeseca Nadi nije uplatio jedan od poslodavaca kod kojeg je radila mnogo ranije, a on je i nakon mnogo godina još registrovan, zbog čega prema propisima nije moguće lično riještiti uplatu, već to mora učiniti taj poslodavac. Nakon tog saznanja, Nada je kontaktirala bivšeg poslodavca i pokušala dogovoriti da joj pomogne u rješavanja problema. Ona je ponudila da ona uplati sredstva, samo da on riješi dokumentaciju što je on odbio.

Iscrpljena od pokušaja i prilično ožalošćena Nada je došla u Biro za zapošljavanje da se prijavi na evidenciju i provjeri kakva su joj prava u tom pogledu. O svojim pravima nije znala ništa, a niti kako će nastaviti dalje da se brine o sebi, jer živi sama i nema bliskih osoba. Dolazak u Biro i upoznavanje sa savjetodavcem Medinom Ibrahimović bio je prekretnica za Nadu koja kaže o osobi koju je prvi put u životu srela: „Vratila mi je vjeru u to da postoje dobri ljudi.

Kroz prijavu na evidenciju i pregled staža, Medina je Nadu uvrstila u sistem dokupa staža. Služba za zapošljavanje, inače, može dokupiti staž prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH, to jeste mirovinsko i invalidsko osiguranje može osigurati nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine mirovinskog staža do sticanja uslova za starosnu mirovinu, a u skladu sa propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Zatim, provela ju je kroz sve potrebne korake ka rješavanju problema sa bivšim poslodavcem i uplatom nedostajuća tri mjeseca. Podrška se ogledala u smislu da su zajedno pisale zahtjeve, molbe i odgovore nadležnim organima, a što je dovelo u konačnici do uplate doprinosa.

Trenutno, Nada je sretna i mirna dok čeka rješenje o dokupu staža Službe za zapošljavanje, kako bi mogla otići u zasluženu mirovinu, a to zasigurno znamo jer nas je prilikom posjetie i razgovora u Službi i Birou svojom pričom uvjerila u to.