Home > BiH > Na Sveučilištu u Mostaru zabranjeno pušenje

Na Sveučilištu u Mostaru zabranjeno pušenje

Senat Sveučilišta u Mostaru donio je Odluku o zaštiti nepušača i zabrani pušenja na Sveučilištu te usvojio Izjavu o borbi protiv modernog ropstva: prisilnog rada, trgovine ljudima i dječjeg rada u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a.

Cilj je usmjeriti se prema stvaranju zdravijeg okružja za sve pripadnike akademske zajednice i pridonijeti globalnim naporima u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a.Sveučilište je odlučilo aktivno raditi na stvaranju zdravijeg okružja za svoje studente, osoblje i sve druge pripadnike zajednice.

Odlučeno je uvesti politiku zaštite nepušača, koja uključuje ograničenje ili potpunu zabranu pušenja na sveučilišnom prostoru, a ovaj korak ima za cilj poboljšati opće zdravlje i dobrobit svih članova sveučilišne zajednice.

Također, Sveučilište je donijelo odluku o aktivnom sudjelovanju u globalnoj borbi protiv modernog ropstva, prisilnog rada, trgovine ljudima i dječjeg rada. Potvrđena je posvećenost Sveučilišta u pridonošenju globalnim naporima u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a. Sveučilište će poduzeti konkretne korake kako bi podiglo svijest o ovim važnim problemima te pridonijelo njihovoj prevenciji i eliminaciji na lokalnoj i globalnoj razini.Senat Sveučilišta u Mostaru informiran je o uspjehu na prestižnoj QS World University Rankings, svjetskoj ljestvici sveučilišta, na kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo 494. mjesto u Europi i drugo mjesto u Bosni i Hercegovini.

Senat je, osim toga, donio odluku o raspisivanju natječaja za upis na sveučilišni doktorski studij Upravljanje informacijama i primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija za akademsku godinu 2023./2024.

Sveučilište u Mostaru napravilo je značajan korak prema unaprjeđenju podrške i inkluzivnosti za studente s invaliditetom. Senat je donio odluku o izradi i distribuciji Vodiča za studente/ice s invaliditetom, s ciljem olakšavanja njihova obrazovanja i sudjelovanja u sveučilišnom životu. Usvojen je i Pravilnik o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za socijalno ugrožene studente Zaklade SUM čiji je cilj osigurati transparentnost i pravednu raspodjelu sredstava kako bi se pomoglo studentima koji se suočavaju s financijskim teškoćama na njihovu akademskom putu.Članovi Senata odobrili su revizije nastavnih planova i programa, čime će se unaprijediti kvaliteta obrazovanja na Sveučilištu. Također, usvojeni su revidirani nastavni planovi i programi cjeloživotnog učenja kako bi se osiguralo relevantno i suvremeno obrazovanje.

Godišnji plan aktivnosti sustava za osiguranje i unapređenje kvalitete Sveučilišta u Mostaru za akademsku godinu 2023./2024. usvojen je s fokusom na kontinuirano poboljšanje obrazovnog procesa. Tijekom sjednice donesena je i odluka o sveučilišnim izbornim kolegijima za akademsku godinu 2023./2024., pružajući studentima mogućnost dodatnog usavršavanja.

Također, na sjednici je bilo riječi o izborima/reizborima u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. Nastavno osoblje SUM-a obogaćeno je za dva docenta, šest viših asistenta i dva asistenta. Senat je dao suglasnost da Sveučilište, odnosno PRESSUM, bude nakladnik ukupno sedam knjiga, zbornika i udžbenika iz različitih područja, dodatno pridonoseći akademskom napretku i raznolikosti znanstvenog sadržaja, navedeno je u priopćenju SUM-a.

Jabuka.tv