Home > Svijet > Na Svetom Duhu najmanje šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom

Na Svetom Duhu najmanje šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom

NA ODJELU neonatologije KB Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom. Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, bebe su se razboljele u periodu 11. i 12. lipnja, te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Indexu je pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović potvrdio da je kod njih bilo jedno dijete oboljelo od enterovirusnog meningitisa koje je prebačeno sa Svetog Duha te da je danas otpušteno budući da je bilo dobrog općeg stanja.

Tek jučer informirali HZJZ i zabranili posjete

KB Sveti Duh tek je jučer informirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo o epidemiji te su zabranili posjete.

“Do daljnjeg nisu dopušteni posjeti Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete”, stoji na stranicama bolnice s jučerašnjim datumom objave.

Ministarstvo zdravstva: Nisu nas obavijestili, tražili smo hitno očitovanje

Iz Ministarstva zdravstva za Index kažu da ih Sveti Duh nije obavijesio o situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu te su tražili hitno očitovanje od bolnice.

S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti.

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove –  Grad Zagreb.

Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu”, poručili su Indexu iz Ministarstva zdravstva.

index