Na posljednjem ispraćaju oca Zlatka Dalića tisuće ljudi

Posljednji ispraćaj Ivana Dalića, oca hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, obavljen je danas na groblju svetog Mihovila na Gorici u Livnu, nedaleko od Franjevačkog samostana pokraj kojega je izbornik hrvatske reprezentacije i odrastao. Pogrebu je nazočio veliki broj Livnjaka, rođaka i prijatelja obitelji Dalić, sportskih djelatnika iz BiH i RH, bivših učenika. Naime, pok. Ivan cijeli je svoj radni vijek proveo obavljajući najhumaniji poziv, poučavajući generacije livanjske djece, te u isto vrijeme sa suprugom Katom odgojio troje djece. Sinovi su posvetili svoj život sportu, točnije nogometu, a obiteljski dom Dalića najposjećeniji je bio za vrijeme finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Obilazile su ga i sa Zlatkovim roditeljima razgovarale brojne novinarske ekipe jer bio je to veliki doseg njihova sina i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa. Ponosni roditelji trpjeli su sve to i s ponosom govorili o tome, strepili pred svaku utakmicu pitajući se kako će Zlatko iznijeti toliki teret na svojim leđima. Potekla je i pokoja suza, a kako i ne bi?! I tada je Zlatko brinuo o ocu kojemu je zdravlje bilo poprilično narušeno, svakodnevno su razgovarali telefonom, a u zadnjoj godini svako malo dolazio je u Livno.

Ivan je ispraćen uz pjesmu klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice, a posljednjem ispraćaju nazočilo je i izaslanstvo HNS-a predvođeno predsjednikom Marijanom Kustićem. Vijest o smrti oca Zlatka je zatekla na pripremama hrvatske nogometne reprezentacije s kojih je odmah otputovao u rodno Livno. Dalić je često boravio u rodnom gradu gdje mu žive majka Kata, brat Miran i sestra Mladenka. “Želimo mu da malu utjehu pronađe u tomu što je otac otišao iznimno ponosan na sve što je Zlatko postigao u životu, kakav je postao čovjek i kakvu je obitelj sagradio”, poručio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

A Ivan je usitinu bio ponosan na svoga sina. “Nisam se nadao da će biti ovako, da će jednog Zlatka Dalića ovako dočekati”, govorio je Dalićev otac nakon osvajanja ruskog srebra. Uoči finala Svjetskog prvenstva u Rusiji, velikog dosega sina Zlatka, ali i najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa, Ivan Dalić s ponosom je govorio o svom sinu.

“Ponosim se njime, a biti otac takvog čovjeka, to je jedan plus”, govorio je. Nakon osvajanja srebra i spektakularnog dočeka u Zagrebu, Zlatko je stigao u svoje Livno, gdje ga je dočekalo mnoštvo sunarodnjaka, ali i ponosni otac. Svi i danas pamtimo suze i čvrsti zagrljaj oca i sina. “Ovo mi znači puno u životu. Ovome se nikada nisam nadao, da će jednog Zlatka Dalića prihvatiti ovako i da će biti ovakvo veselje… Ovo nitko nije doživio, a neće ni doživjeti”, kazao je toga dana Ivan Dalić.•

vecernji.ba