Na području Livna nalazi se najdublja do sada istražena jama u BiH

U Livnu imamo puno prirodnih ljepota, hrane, običaja i puno drugoga čemu možemo dodati prefiks “naj”. Vjerujemo da veliki broj naših čitatelja nije znao da imamo i “najdublju” do sada istraženu jamu u BiH. Riječ je o jami “Nevidna voda“, smještenoj 2 kilometra od granice Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom na platou iznad sela Odžak u Livnu.

U ovu jamu moguće je ući na dva ulaza. Prvi ulaz ima dimenzije 20x30m, a drugi ima dimenzije 30×50. Ova dva ulaza zajedno čine najniži dio krške udoline i nalaze se na oko 1.200 metara iznad mora.

Ulaznom vertikalom od čak 163 m dolazi se na policu s Nevidnim jezerom po kojemu je jama i dobila ime. Također, tu možemo pronaći Mosoraški, Mihovilov i Velebiraški meandar. U jami je od 250 m dubine prisutan stalni vodeni tok, a za vrijeme obilnih kiša cijeli objekt je hidrološki vrlo aktivan.

U jednom od zadnjih istraživanja stiglo se na 653 m gdje se nalazi jezero dublje od 20 m. Jezero se sastoji od dva dijela: prvog površine 40×15 m eliptičnog oblika, te drugog zakrivljenog površine 30x12m.

Jezera su međusobno spojena manjim prolazom u razini vode duljine oko 4 m, te velikim otvorom dimenzija 15×20 m u stropu završne dvorane, tako da zid između njih čini prirodni most. Temperatura jezera je 8 °C. U jezeru su primjećene potopljene sige, što ukazuje na mogućnost da voda u jezero dolazi iz ponora u rubu Livanjskog polja.

Do otkrića Nevidne vode najdubljom jamom u Bosni i Hercegovini smatrala jama Jojkinovac na Grmeču sa oko 460 metara dubine.

Nevidnu vodu istražuju Speleološki odsjeci Mosor, Split, Sv. Mihovil i Velebit (Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza) po kojima su i meandri u jami dobili ime.

Zanima nas, kada bismo bacili kamen, bismo li čuli njegovo odzvanjanje? 🙂

Foto: Marin Glušević i D. Bakšić

Izvor: outdooractivity.com

M.K./Livnovine