Home > Magazin > Na otoku Ošljak kod Zadra živi samo 10-ak stanovnika te predstavlja raj za one koji vole mir.

Na otoku Ošljak kod Zadra živi samo 10-ak stanovnika te predstavlja raj za one koji vole mir.

Na otoku Ošljak kod Zadra živi samo 10-ak stanovnika te predstavlja raj za one koji vole mirCijeli krug oko ovog najmanjeg naseljenog otoka u Hrvatskoj možete pješke napraviti za 20-ak minuta. Tokom ljeta radi jedan restoran, a on je sada, u oktobru, zatvoren.

Boris Malec ide u obližnje Preko kako bi obavio kupovinu za sve stanovnike. On je čitav radni vijek proveo u Zagrebu, a onda se vratio ovdje. Sada četiri sata dnevno radi kao komunalni djelantik.

Nakon kupovine došlo je i vrijeme ručka. Sprema se za cijeli otok, jer ih je tek 10-ak sada tamo, a zimi još i manje.

Nahranim, nema kome se ne da, kazao je Valter Valčić iz Osijeka”, za HRT.

Otočki kafić je obična klupica. Denis Valčić kuha dobru kafu, ali još bolje sprema morskog psa, krokodila pa i klokana. Naime, život je proveo u Australiji kao poznati chef.”Ugostiteljsku školu u Dubrovniku završio sam 1966. godine. Onda sam išao usavršiti engleski, godinu dana kod rođaka u Sidney. I onda se od godinu dana to stvorilo na više od 50″, prisjeća se Valčić.

Plaže u Australiji, kaže, ograđene su žicom te se može kupati između dvije žute zastavice. Priznaje da ga je i tada bilo strah, jer se pitao šta ako morski pas probije žicu. Dodao je da su mu ipak draže plaže u Hrvatskoj i morski pas namakan u octu.

“Pošto je on malo jak, mora biti malo vinskog octa samo da da pikantnost i da ublaži njegov miris. Krokodil je, može se reći, kao piletina, a klokan je kao svinjetina”, naveo je Valčić.

Čini se da je i na Ošljaku bilo opasnih “beštija”. Boris Malec ispričao je kako ga je magarac napao kada je imao četiri godine. Dao mu je hljeba i masti, ali je magarac bio divlji. Srećom se tu našla, sada već pokojna Jelica, koja mu je spasila život. U njihovim desetljećima života, ako se neko zlo i dogodi, uglas će: “Moglo je i svršit gore.”