Home > BiH > Na 100 kilometara od granice Bosne i Hercegovine, gradi se novi aerodrom, tvornica aviona i hotel

Na 100 kilometara od granice Bosne i Hercegovine, gradi se novi aerodrom, tvornica aviona i hotel

Najava s početka 2021. godine, u jeku pandemije koronavirusa, kako će prvi novodobni avion u Hrvatskoj, ultralaku letjelicu za dvoje, graditi Brazilac, i to u Primorskom Docu, sada dobiva i građevinske obrise.

U Gospodarskoj zoni u maloj općini na zapadnom, zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije, počeli su pripremni radovi uoči izgradnje prostora gdje će se sutra “slagati” letjelica koja se može kao hidroavion spustiti i na morsku površinu, ali i na tratinu, te zaleđenu snježnu površinu, uz klasično slijetanje na pistu.Projekt je to Andresa Viniciusa Alvaresa, 39-godišnjaka iz brazilskoga velegrada Sao Paula, koji je odlučio izgraditi hangar za proizvodnju aviona i jedan za skladište, te treći gdje će imati izložbeni prostor, odnosno showroom, uz školu letenja, dok će četvrta zgrada u Primorskom Docu, koji se nalazi na 100 kilometara od granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, biti – hotel, piše Slobodna Dalmacija.Dok se čeka konačno dobivanje građevinske dozvole, provode se pripremne radnje na terenu. Strojevima je počelo ravnanje parcele, gdje će sutra, u fazama, početi i izgradnja.Kupnjom zemljišta u trenutno praznoj zoni smještenoj ispod autoceste A1 u junu 2020. godine, počelo je gotovo nevjerojatno inozemno ulaganje, budući da je Brazilac upravo u Docu registrirao kompaniju “Pelican aircraft and components“, te počeo prikupljati dokumentacije. Malo je sve usporila pandemija, no sada sve polako dobiva i oblike skore realizacije.Ideja je, naime, oformiti aeronautički centar: prvi je korak dopremiti avione iz Brazila, za početak 10 komada, prodavati ih ili iznajmljivati  ili, ako je potrebno, pružati i uslugu popravka. Zatim slijedi proizvodnja, gdje bi se u Primorskom Docu gradili avioni marke “Seamax M22“.

Treći dio je hotelijerstvo, gdje bi podizanjem smještajnog objekta kapaciteta do 30 soba imali osiguran smještaj za goste, polaznike škole letenja do korisnika letjelica, koji dolaze uživati u panoramskom pogledu na predivnu Zagoru, prekrasne otoke, baštinske jezgre obalnih gradova, rijeke i jezera, uz fascinantnu pučinu Jadranskog mora.

Radio Sarajevo