Home > BiH > Može li odluka Vlade FBiH o ograničenju marže zaustaviti enormna povećanja cijena?

Može li odluka Vlade FBiH o ograničenju marže zaustaviti enormna povećanja cijena?

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela je odluku kojom je, kao mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH, utvrđena maksimalna visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.Cilj ove mjere je spriječiti daljnje enormno povećanje cijena proizvoda na tržištu, a trgovcima omogući kontinuet u poslovanju, bez ostvarenja ekstra profita.

Dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti iznos potrošačke košarice koja sad već prelazi 3.000 KM u Federaciji BiH. Samo za hranu, jednoj obitelji treba 1.400 KM mjesečno, javlja BHRT.

Sami građani ne vjeruju da će ograničavanje visine marži smanjiti enormno povećanje cijena proizvoda.

Federalna vlada ograničila je visinu marži određenih proizvoda u odnosu na nabavnu cijenu, u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, te s ciljem zaštite životnog standarda građana. Marže su ograničene na osnovne životne namirnice – kruh, brašno, mlijeko, ulje, šećer, jaja, svježe meso, te deterdžente za rublje i suđe.

Pri određivanju visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo se računa o tome da trgovac može pokriti troškove i osigurati kontinuitet u poslovanju, ali da ne ostvaruje ekstra profit, kažu u resornom ministarstvu.Vlada Federacije BiH propisala je najviše marže za određene proizvode:

veleprodajna marža/maloprodajna marža

  • pšenično brašno TIP 550 (po 1kg) 5% 7%
  • kruh od pšeničnog brašna (po 1kg) 5% 7%
  • mlijeko (po 1 l) 3% 6%
  • suncokretovo ulje (po 1 l) 5% 6%
  • šećer kristal bijeli (po 1 kg) 4% 8%
  • jaja (po kom.) 5% 6%
  • svježe meso 5% 6%
  • deterdženti za rublje u prahu (po 1 kg) 8% 12%
  • deterdženti za suđe tekući (po 1 l) 8% 12%

Vodili smo se time da to budu strateški artikli i da probamo ispoštovati našu obavezu da je slobodno formiranje cijena zakonsko i ustavno pravo, tako da smo pokušali odrediti osnovne strateške robe i da to usuglasimo s onim robama koje su predmet nabavke federalnog zavoda robnih rezervi, izjavio je federalni ministar trgovine Amir Hasičević, izvještava BHRT.U Udruzi za zaštitu potrošača smatraju da ova vladina mjera nije dovoljna kako bi bio spriječen rast cijena proizvoda u BiH, jer je trgovcima isplativije platiti kaznu u odnosu na profit koji ostvaruju. S druge strane, ističu kao ključni problem što BiH uvozi 80% hrane koju konzumiramo.

Mi kao država, kao institucije ne kontroliramo našu cijenu hrane, kad bismo je kontrolirali, kad bismo je proizvodili, mi bismo mogli sami određivati zajedno s proizvođačima cijenu hrane, imati robne rezerve i tako balansirati i kontrolirati cijenu na tržištu. Ukratko, mislim da neće puno donijeti jer trgovci se snalaze, rekao je za BHRT Marin Bago iz Udruge za zaštitu potročaša Futura iz Mostara.

Visoka inflacija utjecala je na smanjenje kupovne moći stanovništva u BiH. Uz povećanje plaća, jedna od mjera zaštite građana je i veća kontrola i veće kazne zbog neopravdanog povećanja cijena. Još se čeka na izmjene Zakona o kontroli cijena, kako bi oštrijom kaznenom politikom bila postignuta svrha kažnjavanja.

Jabuka