Moćna oluja snažno udarila diljem sjeverne Europe

Zbog zimske oluja koja je u nedjelju udarila diljem sjevera Europe brojni zrakoplovi su prizemljeni, željeznički promet je uvelike poremećen, a materijalna šteta je velika.

Oluja Ciara već je tijekom noći stigla do Velike Britanije gdje je zračni, željeznički i pomorski promet poremećen zbog jake kiše i udara vjetra većih od 130 km/h.

Diljem Velike Britanije su 92.000 kućanstava ostale bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili. U Škotskoj su zbog nevremena tri osobe stradale kada se zbog oluje urušio krov gostionice.

Met Office je u Aberdaronu, selu na sjeveru Walesa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

Meteorološke službe upozoravaju da obalnim područjima prijete poplave, a pod vodom su već brojne ceste, zgrade i automobili na sjeveru Engleske. Također je upozoreno na opasnost letećih predmeta uslijed jakog vjetra.

Zbog oluje su odgođene brojne sportske priredbe, među kojima i utakmice Premijer lige između Manchester Cityja i West Hama.

Koliko je oluja opasna pokazuje i video koji pokazuje slijetanje manjeg aviona u zračnu luku u Birminghamu, a tijekom kojeg se pilot morao dobro pomučiti da se izbori s naletima vjetra.

Njemački meteorološki zavod je priopćio da se očekuje da će se oluja Ciara, koju oni nazivaju Sabine, obrušiti na sjeverne i središnje dijelove zemlje tijekom nedjelje, a da će južni dio biti na udaru vjetra i kiše u ponedjeljak ujutro.

Iščupano drveće
Kako bi brzina vjetra mogla doseći 120 kilometara na sat, građani su upozoreni na mogućnost pada drveća, dok bi promet mogao biti osjetno otežan. Prema fotografijama koje stižu iz Njemačke vidi se da u nekim dijelovima zemlje vjetar već čupa drveće, a u Berlinu je porušio skele na zgradama. 

Deutsche Ban će “počevši sa Sjevernom Rajnom – Vestfalijom postupno zaustaviti sav međugradski željeznički promet u glavnim željezničkim kolodvorima”, objavila je željeznica na svojoj mrežnoj stranici.

Vlak koji je prometovao između Amsterdama i Berlina, s 300 do 350 putnika, naletio je na srušeno drvo u okolici Emslanda, na zapadu zemlje, rekla je glasnogovornica Deutsche Bahna za agenciju France Presse.

Vatrogasci su stigli na mjesto događaja kako bi raščistili prugu. Željeznički promet na zapadu i na sjeveru zemlje već je bio prekinut zbog srušenog drveća.

Poremećen zračni promet
Više njemačkih međunarodnih zračnih luka moralo je otkazati letove zbog oluje koja je stigla sa sjevera i polako se kreće prema jugu. Frankfurt, Berlin, München, ali i Köln i Hannover, među ostalim, morali su otkazati polijetanja i slijetanja zrakoplova. U Düsseldorfu je u nedjelju otkazano 111 letova, objavila je na Twitteru kompanija koja upravlja zračnom lukom.

Ovakve vremenske prilike mogle bi potrajati do ponedjeljka  a njemačka meteorološka služba je izdala upozorenje koje vrijedi do ponedjeljka u 18.00 sati po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu.

Belgijski Kraljevski meteorološki institut je najavio oluju u nedjelju, a mogla bi potrajati 24 sata. Na aerodromu u Bruxellesu otkazano je do sada oko 60 letova.

I nizozemski zračni prijevoznik KLM je otkazao više desetaka letova sa zračne luke Schiphol u Amsterdamu. U toj zemlji su zbog nevremena otkazane sve profesionalne nogometne utakmice. Oko 120 letova na aerodromu Schiphol, jednom od najvećih u Europi, otkazano je ili odgođeno u nedjelju.

Nizozemska meteorološka služba izdala je upozorenje za nedjelju poslijepodne dok se Ciara spušta na nizozemsku obalu nakon što je tijekom noći pogodila Britaniju.

Boeing 747 oborio rekord

Ova prirodna nepogoda pomogla je i zrakoplovu na liniji London – New York da obori svjetski rekord u brzini transatlantskog leta za avione koji inače putuju subsoničnim brzinama (dakle, legendarni Concorde se ne računa).

Naime, Boeing 747-436 British Airwaysa postigao je brzinu od 1327 km/h ‘jašući’ na zračnoj struji koju je ubrzala oluja Ciara.

Avion je u zračnu luku Heathrow stigao za četiri sata i 56 minuta, 80 minuta ranije. Prema aplikaciji za praćenje zrakoplova Flightradar24, za 13 je minuta oborio raniji rekord koji je držala kompanija Norwegian.

Unatoč tome što je letio brže od brzine zvuka, zrakoplov nije probio zvučni zid jer ga je “gurala” zračna struja velike brzine. Moderni avioni obično lete na oko 85 posto brzine zvuka, piše Jutarnji.hr

Transatlantski rekord drži nadzvučni Concorde British Airwaysa koji je 1996. od New Yorka do Londona stigao za dva sata, 52 minute i 59 sekundi, postigavši najveću brzinu od 2172 km/h.