Mlijeko u prodavaonicama skuplje, a otkupna cijena ista

Poskupljenje repromaterijala i goriva dovodi u pitanje jesensku sjetvu. Poljoprivrednici upozoravaju da je proizvodnja mlijeka upitna, ali i opstanak stočnog fonda.

Bosna i Hercegovina ni u ovom trenutku ne proizvodi dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda za vlastite potrebe, u zemljama regije uvode se i zabrane izvoza, pa se postavlja pitanje – hoće li doći do nestašice?

Farmeru Eldinu Glibanoviću iz Živinica poskupljenje mlijeka u prodavaonicama ne donosi veći profit, jer je otkupna cijena i dalje ista. Ove godine prinosi su mali, a cijene repromaterijala i goriva visoke.

Mi smo jednostavno u tim trenucima bili primorani krenuti u sjetvu s veoma skupim repromaterijalom. Međutim, dosta farmera, tj. mojih kolega koji se bave ovim poslom, su imali nekvalitetnu sjetvu, jer nisu mogli u tom trenutku kupiti to kvalitetno mineralno đubrivo, jer je baš bilo preskupo, rekao je Glibanović za BHRT.

Prošle godine je u Tuzlanskoj županiji proizvedeno 30 milijua litara mlijeka, a do kraja ove godine ne očekuje se više od 25. U trgovinama ga trenutno ima dovoljno, jer se Bosna i Hercegovina oslanja i na uvoz.

Poskupljenje je poprilično i ne samo mlijeka, već i ostalih mliječnih proizvoda. Dokle će to ići, to je sad veoma teško prognozirati, jer sve te najave koje se u medijima, sve što se pojavljuje dovodi do toga da se stvara panika neka, izjavio je za državnu televiziju predsjednik Udruge potrošača Zvono iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Kupci se na količine mlijeka ovoj udruzi nisu žalili, ali je evidentna povećana kupovina. Da bi imali bolju proizvodnju, farmerima je potrebno omogućiti što jeftinije uvjete za proizvodnju hrane.

Ovdje je problem ukoliko imamo dovoljno stočne hrane, imat ćemo i grla. Međutim, cijena mlijeka koju sada dobivaju naši proizvođači mlijeka ne može pokriviti ni osnovne elemente inputa koji ulaze u proizvodnju, a da ne pričamo sada o zaradi, rekao je Suad Selimović iz Županijske gospodarske komore Tuzla.