Home > BiH > Mladi književnik iz Mostara predstavlja novi roman

Mladi književnik iz Mostara predstavlja novi roman

Mladi književnik i tekstopisac iz Mostara, Domagoj Zelenika, najavio je predstavljanje svoje druge knjige, ujedno i drugog romana pod nazivom ‘Umrijet ćeš na jesen’ za srijedu, 27. rujna u 19:00 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Iako knjiga neće biti dostupna za širu javnost do dana predstavljanja te će se na sud publike čekati još malo, recenzije govore da bi „Umrijet ćeš na jesen“ mogao biti još jedan uspješan projekt mladog književnika.Isidora Vujošević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te istaknuta lektorica i vlasnica lektorskog obrta u Varaždinu, napisala je recenziju Zelenikinog romana navodeći kako smatra da će određeni dio publike biti oduševljen bizarnim trenutcima u knjizi i da će ih kraj ostaviti bez daha.

Zelenika je zadržao stil u kojem jednostavnim rečenicama izriče slojevite misli. Upravo te misli odvajaju autora od drugih, a također i knjigu od same sebe.  Naime, postoje dva sloja novog romana – jedan koji sadrži uobičajenu radnju, zaplet, likove i njihove dijaloge koje pratimo sa zanimanjem, te drugi sloj koji čitatelji podcrtavaju kako bi ga kasnije zapisali u notes ili na društvenim mrežama kao citate dana.

Kao lektorica nisam se fokusirala odmah na poruke tog sloja, već više na pravopis, stil te nit radnje, ali uvijek iskoči taj neki ulomak koji i ja zapišem u svoje bilješke: „Je li svakom stvoru već na samom početku zapisan kraj ili važnu ulogu igra to na kakvoj zemlji tragove ostavljaš? Nije valjda da je pravda, a ne sudbina, ta Lajkina samoća na kraju svemira,  kazala je Vujošević u svojoj recenziji.

Jabuka.tv