MIZ Livno i pandemija: Spremno odgovorili kvalitetnim i inovativnim sadržajima

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Livno je 13. ožujka, odmah po proglašenju pandemije korona virusa, napravio strategiju rada u novim okolnostima, koje su se uposlenici, imami i muallime u potpunosti pridržavali tokom proteklog perioda.

Odmah je prekinut rad igraonice “Bubamarice” koja djeluje u okviru Medžlisa Livno, te je obustavljena mektebska nastava.

Online mektebska nastava uvedena je već 16. ožujka, a rad igraonice je preusmjeren na online zadatke koje su polaznici radili od kuće.

Online mektebska nastava se uspješno izvodi skoro dva mjeseca, po dva puta sedmično. Ovakav način rad pogodovao je učačima Kur’ana i sufare, te je veliki broj djece za vrijeme pandemije završilo sufaru, a jedna grupa je završila prvu hatmu mnogo prije planiranog roka.

Iako je bilo planirano da šest grupa završi hatme, što bi bilo obilježeno svečanostima u mjesecu ramazanu, te aktivnosti su obustavljene do daljnjeg.

Glavni imam MIZ Livno hafiz Mahir ef. Kevrić prije ramazana je procijenio da u fokusu djelovanja u novim okolnosti trebaju biti aktivnosti koje se realiziraju online, putem društvenih mreža, jer je to bio najlakši način komuniciranja s većim brojem džematlija.

Sačinjen je plan, te su imami i muallime odmah, još i prije ramazana, pristupili snimanju svakodnevnih ramazanskih poruka s kratkim hadisima i ajetima, koje se uspješno emitiraju na Facebook stranici Medžlisa.

Montažer, snimatelj i producent je bio hfz. Mahir ef. Kevrić, glavni imam, koji je iskoristivši znanje u toj oblasti i uz skromnu opremu napravio značajne i zapažene rezultate.

Svi imami i muallime pripremili su po četiri ramazanska predavanja, od kojih je snimljena po dva u obliku video priloga, te se svaka dva ili tri dana predavanja emitiraju na Facebook stranici.

U susret ramazanu organiziran je projekat s učenicima mekteba, kada su pravili predramazanske čestitke, slali ih imamima i muallimama, te je od tih slika napravljen video klip, emitiran prije početka ramazana, a kao zamjena za već tradicionalni predramazanski vozić koji se organizira širom naše zemlje.

Predramazanske posjete i podjela vaktija realizirana je u gradu i okolnim selima, kako bi se srca džematlija smirila i bliže upoznala o aktivnostima tokom ramazana.

Imami su od samog početka pandemije započeli sa snimanjem hutbi, koje su bile emitirane neposredno nakon džume i tako bile dostupne vjernicima koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati džuma-namazu.

Tokom proteklih dana realizirano je više od stotinu ramazanskih posjeta, tokom kojih ih su imami i muallimi ugroženim kategorijama, višečlanim porodicama, starijim osobama, postačima i redovnim namazdžijama podijelili i ramazanske prehrambene pakete, u saradnji s različitim humanitarnim organizacijama i Rijasetom Islamske zajednice (IZ).

Angažiran je i hor Medžlisa u svrhu snimanja ilahija i recitala koji se emitiraju svakih nekoliko dana na Facebook stranici.

Mukabela, koju uče imami i muallime MIZ Livno, emitira se svaki dan uživo iz džamije Ćurčinice. Ovo je jedna posebnost na koju su u Medžlisu izuzetno ponosni, jer je vrlo rijetko da na centralnim mukebalama uče zajedno imami i muallime.

Muallime Medžlisa redovno realiziraju online časove Kur’ana s polaznicama Škole Kur’ana, a sa zainteresiranim se organiziraju i online ramazanska predavanja i druženja.

MIZ Livno nastoji da u skladu sa svim prilikama i okolnostima spremno odgovori što kvalitetnijim i inovativnijim sadržajima, o čemu svjedoče realizirane aktivnosti u protekla dva mjeseca pandemije i izolacije građana.

Š.M.K./Preporod.info