Home > BiH > Umirovljenici FBiH traže usklađivanje mirovina prema cijenama hrane

Umirovljenici FBiH traže usklađivanje mirovina prema cijenama hrane

Naveli su kako će iduće godine zatražiti od Vlade akontativno usklađivanje mirovina, kao što je bilo i ove godine. To znači da bi prve uvećane mirovine umirovljenici u FBiH, umjesto u svibnju, dobili u veljači, dok bi u travnju uslijedilo njihovo dodatno usklađivanje.Makroekonomski analitičar iz BiH Faruk Hadžić već je ranije objasnio kako, s obzirom na to da u ukupni indeks potrošačkih cijena ulazi više od 600 različitih proizvoda, postoje situacije da čak i kada cijena hrane raste, a, recimo, pada razina cijena nekih drugih proizvoda, ukupni indeks je nizak ili negativan – nema rasta cijena. “Ovo je vrlo važno zbog umirovljenika. Mirovine se, prema zakonu, usklađuju na osnovi kretanja indeksa potrošačkih cijena, a ne indeksa kretanja hrane”, naveo je.

Kako su istaknuli iz Saveza umirovljenika FBiH, upravo zbog činjenice da se indeks potrošačkih cijena izračunava na osnovi reprezentativne liste koju čini više od 600 proizvoda, a među kojima su i luksuzni, tražit će izmjene, odnosno da se mirovine usklađuju na osnovi indeksa kretanja hrane. Naglasili su kako su svjesni da navedeno podrazumijeva izmjene postojećeg zakona. “Za to se moramo boriti jer umirovljenici većinu svojih primanja troše upravo na hranu”, istaknuli su iz Saveza.

Naveli su kako će iduće godine zatražiti od Vlade akontativno usklađivanje mirovina, kao što je bilo i ove godine. To znači da bi prve uvećane mirovine umirovljenici u FBiH, umjesto u svibnju, dobili u veljači, dok bi u travnju uslijedilo njihovo dodatno usklađivanje. Podsjetimo, u siječnju prošle godine mirovine su podignute za 11,1 posto, da bi se konačnim usklađivanjem u travnju mirovine u FBiH povećale za još 5,15 posto, što je značilo ukupno povećanje od 16,25 posto.

Što će biti na kraju

Federalni ministar rada i socijalne skrbi Adnan Delić nedavno je u izjavi za medije istaknuo kako su redovita i izvanredna usklađivanja mirovina planirana i u idućoj godini. “Što znači da ćemo već poslije Nove godine raditi na novim povećanjima mirovina. Dugoročno, ne možemo se zadovoljiti ovakvim rješenjima. Moramo raditi na otvaranju novih, kvalitetnih radnih mjesta jer samo tako možemo tražiti sustavno i trajno rješenje koje će održivost Zavoda MIO učiniti stabilnim i svrsishodnim.”

“Već radimo na pripremi izmjena zakona koje planiramo mijenjati u ovom mandatnom razdoblju, među kojima su Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, koji je već u proceduri, te izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakona o organizaciji Zavoda MIO, ali i na realizaciji programa zapošljavanja koji bi trebali početi mijenjati trenutačnu situaciju nabolje. Barem se nadamo tome. Svako drugo rješenje samo je gašenje lokalnih požara i odgađanje neizbježnih problema koji će svakako doći ako se broj radnika ne poveća i ako trenutačni debalans radnika u korist umirovljenika ne promijenimo u obrnuto”, zaključio je Delić.

Najniža mirovina u FBiH trenutačno iznosi 538,27 KM (275 eura), a zajamčena 642,40 KM (328 eura). Prema podacima Federalnog zavoda MIO, prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a koja su na isplati za kolovoz bila 360.244, iznosila je 675,25 KM (345 eura). Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za kolovoz 2023., a koje se 37,51 posto odnosi na prehranu, iznosila je 3322,90 KM (1.699 eura).