Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić ugostila učenike koji su osvojili prvo mjesto na natjecanju u Mostaru

Učenike Srednje strukovne škole Tomislavgrad, Blaža Perića i Edina Dilavera i njihove profesorice Ljubicu Ivančić i Luciju Musić danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije ugostila ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić.

Učenici su sudjelovali  na natjecanju  Hackathon za učenike srednjih škola u Mostaru koje je organizirao Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT i Informatičko – tehnička udruga studenata Switch u suradnji sa srednjim školama u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku.

Natjecatelji su mogli svoje ideje izraditi u obliku web aplikacija, mobilnih aplikacija (Android, iOS), desktop aplikacija ili API-ja, a bilo im je dozvoljeno korištenje gotovih programskih paketa (frameworks, libraries) i svih programskih jezika. U finalu Hackathona učenici su održali predstavljanje rješenja pred stručnim žirijem s prezentacijama od pet minuta i mogućnosti razgovora od dvije minute, nakon kojeg su se donijele odluke o najboljem projektu.

Od ukupno pedeset i jedne škole koje su sudjelovale u projektu, u finale je prošlo 15 timova s preko 50 učenika iz 10 škola, koji su na raspolaganju imali svoga mentora ukoliko bi se pojavio problem. Iz Hercegbosanske županije sudjelovala su dva tima Srednje strukovne škole Tomislavgrad „Amigosi“ i „Learland“ . Prvo mjesto na natjecanju osvojili su učenici Srednje strukovne škole Tomislavgrad Blaž Perić i Edin Dilaver pod nazivom  „Amigosi”  s temom OpenBook- Decentralizirana platforma za objavu i prodaju knjiga.

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Gordana Nakić ovom prilikom čestitila je učenicima na osvojenoj nagradi i među ostalim, kazala je, kako  je natjecanje najbolji način otkrivanja kvalitetnih učenika, te istaknula kako su na ovaj način svojim uloženim trudom i znanjem promovirali Hercegbosansku županiju.

Vlada HBŽ