MINISTRICA GORDANA NAKIĆ: Zajedničkim snagama možemo unaprijediti kako obrazovanje, tako i sve ostale društvene segmente

Jučerašnja gošća Dnevnoga zrcala na Radiju Tomislavgrad bila je ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Nakić. Voditelj emisije bio je Stipe Ćurčić – Ćipa.
U početnom osvrtu na prethodno razdoblje svoga mandata ministrica je kazala kako je u protekloj godini ministarstvo uštedjelo 580 000 KM. Osigurano je 420 000 KM za besplatne udžbenike za sve učenike Hercegbosanske županije od prvoga do devetoga razreda. Do sada su besplatne udžbenike dobivali samo učenici prvih razreda.

Od značajnih ulaganja ministrica je istaknula digitalizaciju škola, postupan prelazak na e-dnevnike, sufinanciranje vrtića, stipendiranje studenata, inicijativu za uvođenje produženoga boravka kao i kurikulsku reformu i izradu novih nastavnih planova i programa.
Kao cilj koji još nije ispunila, navela je jedinstvene kriterije za prijam djelatnika u osnovne i srednje škole. Trenutno se za to traži pravni temelj. Postojeća je praksa takva da kriterije donose školski odbori, što ostavlja velik prostor za manipulaciju. Često se dade čuti kako su kriteriji nezakoniti, na što je ministrica dodala da nisu nezakoniti, ali nisu ni moralni ni pravedni i to je nešto što treba popraviti.
Kada je u pitanju broj učenika, ministrica je istaknula kako je to tema koja se ne smije stavljati pod tepih, nego reći istina. Pad broja učenika prisutan je od rata, a u proteklom se desetljeću posebno povećao. Ministrica smatra kako odgovornost za takvo stanje trebaju podijeliti svi čimbenici društva, a posebno oni koji su desetljećima kreirali društveno-političke i gospodarske prilike u našoj županiji. Poluprazne učionice rezultat su toga. Kao rješenje vidi zajedničko preuzimanje odgovornosti za budućnost te ističe kako u Hercegbosanskoj županiji nije vrijeme za pokazivanje političkih mišića, nego političke mudrosti i ambicije da se pobijedi zajednički neprijatelj, a on se zove bijela kuga i odlazak ljudi.
Budući da su asistenti u nastavi bili goruća tema na proteklim sjednicama Skupštine, kao neizostavan sadržaj javili su se i u današnjem razgovoru. Usprkos brojnim nedoumicama oko asistenata i pitanja zakonitosti, ministrica ističe kako su asistenti neizostavna karika u lancu inkluzivnoga odgoja i obrazovanja te se u radni odnos primaju na osnovi Zakona o osnovnom obrazovanju. Budući da je posao asistenta iznimno složen i zahtjevan te da se i sami asistenti susreću s brojnim preprekama unutar škola, voditelj emisije predlaže ministrici da održi sastanak s asistentima, što je ministrica i obećala s ciljem rješavanja svih problema s kojima se asistenti suočavaju.
U emisiji je bilo govora i o uključenosti ministarstva u projekte Europske unije, kulturnim, športskim i znanstvenim potencijalima kao i Prednacrtu zakona o zaštiti kulturno-povijesne baštine, Zakonu o muzejima i drugim temama.
✅ Cijelu emisiju možete poslušati  OVDJE

Priopćenje je za javnost s FB stranice Hrvatska zvona