Home > BiH > Ministarstvo pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije sudjelovalo na treningu o braniteljicama ljudskih prava i suočavanju sa diskriminacijom

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije sudjelovalo na treningu o braniteljicama ljudskih prava i suočavanju sa diskriminacijom

U organizaciji Fondacije lokalne demokracije, a uz podršku Kraljevine Nizozemske u Sarajevu je u ponedjeljak 27. i utorak 28. svibnja 2024. godine održan trening u okviru projekta “Braniteljice ljudskih prava zaštićene u politikama i praksi”.

Ovo je prvi trening koji je organizirao Savjetodavni odbor za zaštitu braniteljica ljudskih prava u BiH, formiran u siječnju 2023. godine Odlukom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Odbor čine predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstva pravde BiH, te nevladine organizacije braniteljice ljudskih prava: Fondacija lokalne demokracije i Udruženje “Most”, kao zamjenski član.

Na treningu je ispred Ministarstva pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije sudjelovala  savjetnica ministra Suzana Jović.
Savjetodavni odbor ima ključnu ulogu u osiguravanju zaštite prava braniteljica ljudskih prava, predstavljajući značajan korak ka jačanju i promociji ljudskih prava.

Braniteljice ljudskih prava su osobe koje se svojim djelovanjem bore za poštovanje ljudskih prava. U Bosni i Hercegovini braniteljice ljudskih prava osiguravaju i pružaju podršku žrtvama nasilja na osnovu spola i rodno-zasnovane diskriminacije, ujedno nastojeći unaprijediti poštovanje ljudskih prava ove populacije.

U izvješćima Europske Unije za Bosnu i Hercegovinu ističe se potreba fokusiranja na društvenu inkluziju ugroženih grupa, te poziva na snažnije strategije za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije u cijeloj zemlji, kao i proaktivnu borbu protiv diskriminacije i rodno-zasnovanog i seksualnog nasilja.

Vladahbz