Home > BiH > Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Ministar Rimac: Pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije neće ostati bez lijekova

Federalno ministarstvo zdravstva poduzelo je sve potrebne aktivnosti koje će osigurati da pacijenti oboljeli od spinalne mišićne atrofije ne ostanu bez terapije, izvijestili su u četvrtak iz tog ministarstva.
Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca, usvojila je Informaciju koja se odnosi na rješavanje pitanja liječenja pacijenata oboljelih od spinalne mišićne atrofije.
Sukladno usvojenoj Informaciji, Federalno ministarstvo zdravstva će pripremiti Odluku o uvrštavanju dva lijeka za terapiju oboljelih od spinalne mišićne atrofije na Listu lijekova fonda solidarnosti FBiH. Očekuje se da će ovu odluku Vlada Federacije BiH usvojiti sljedeće sedmice.
Kako su iz Federalnog ministarstva naveli, time su se stvorili uvjeti za nabavku lijekova koji će biti osigurani na teret sredstava fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.
– Naime, Federalno ministarstvo zdravstva je u augustu 2020. godine, prepoznajući potrebe oboljelih od spinalne mišićne atrofije i neophodnost što ranijeg liječenja, omogućilo dostupnost lijeka EVRYSDI® risdiplam za pacijente u FBiH kroz Sporazum potpisan s farmaceutskom kompanijom ROCHE d.o.o. – ROCHE Ltd., a koji istječe krajem marta 2024. godine. U međuvremenu, kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH registriran je navedeni lijek, te je na taj način lijek komercijalno dostupan u 2024. godini – dodaje se u saopćenju.
Drugi registrirani lijek od Agencije za lijekove i medicinska sredstava Bosne i Hercegovine je lijek INN nusinersen (SPINRAZA), koji je također indiciran za liječenje spinalne mišićne atrofije.
Ministar Rimac je naglasio da je lijekove za spinalnu mišićnu atrofiju potrebno uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti sukladno zakonskim propisima, kako bi se novac za tu namjenu mogao planirati i osigurati, te da bi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH uopće mogao provesti daljnji postupak nabavke lijeka.
Faktor.ba