Ministar Košarac: Odluka vlasti u Hrvatskoj ugrožava bh. gospodarstvo i stvara dodatne troškove firmama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac upozorio je da je globalni problem, prouzrokovan širenjem koronavirusa, eskalirao u regionu te da gospodarstvo BiH već trpi određene posljedice pandemije ovog virusa.

Ministar Košarac je podsjetio da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prijevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru.

Budući da je Italija drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, Košarac je istaknuo da odluka vlasti u Hrvatskoj znatno ugrožava poslovanje domaće privrede i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

“Informanii smo da od 10. ožujka Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sva lica, koja u ovu zemlju stižu iz ‘crvenih zona’, podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima, te da će za ona lica, za koja se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obavezanu karantenu u trajanju od 14 dana za sve strane državljane”, naglasio je ministar Košarac.

Košarac je napomenuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u stalnom kontaktu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te gospodarskih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj, kako bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

”U svakondevnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, te sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj. Institucionalna suradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti kako bismo poduzeli sve potrebne korake i sa vlastima u Hrvatskoj definirali načine i uvjete pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prijevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen”, naglasio je ministar Košarac.

Košarac je najavio da će u ponedjeljak, 16. ožujka, organizirati zajednički sastanak sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te gospodarskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi se razgovaralo o posljedicama pandemije korona virusa na ekonomiju BiH i koracima koji će značiti zaštitu domaćeg gospodarstva.

Ministar Košarac istaknuo je i da će inzistirati na sastanku i kontaktima sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema.

Klix.ba