Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinanciranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je potpisao šest ugovora o korištenju sredstava s klijentima kojima su odobreni krediti kod Razvojne banke FBiH za ulaganja u poljoprivredu. Riječ je o sredstvima koje je Federalno ministarstvo osiguralo u ovogodišnjem programu poticaja za sufinanciranje investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u okviru kreditne linije Razvojne banke. Vrijednost ovih šest projekata je 1,8 milijuna KM, od čega će Ministarstvo subvencionirati oko 450.000 KM.
 
U skladu s protokolom o saradnji, koji je potpisan s Razvojnom bankom, Ministarstvo osigurava 25 posto iznosa, klijent 25 posto, a banka kredit za 50 posto sredstava. Ministarstvo je za ove namjene, kod Razvojne banke, deponiralo 3.000.000 KM, a banka  osigurala sredstva iz svog portfelja u vrijednosti od 6.000.000 KM. Rok otplate ovih kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, grace period do 36 mjeseci, a nominalna kamatna stopa fiksno tri posto na godišnjem nivou.
 
– Drago mi je što smo uspostavili uspješnu saradnju s Razvojnom bankom Federacije BiH i nadam se da je ovo početak zajedničkog nastojanja da olakšamo financiranje  proizvođačima i doprinesemo dugoročnoj održivosti investicija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – naglasio je ministar Dedić.

Vlada FBiH