Home > BiH > Minimalna plaća od 1.000 maraka – dobro zvuči

Minimalna plaća od 1.000 maraka – dobro zvuči

Manji doprinosi od 28 posto i minimalna plaća od hiljadu maraka. Dobro zvuči, no pitanje je kad će biti realizovano. Rokovi su upitni, ali optimizam Federalne vlade je neupitan.Priča o minimalnoj plati krenula je od Saveza samostalnih sindikata BiH koji podržava donošenje seta zakona o kojim se govori pet godina. Trenutno minimalna plata iznosi 596 KM, a opterećenje na plate 41,5 posto.

“Nije baš jednostavna kalkulacija da će to biti samo 1.000 KM, mi očekujemo da će biti nešto više i prave se modeli da se privreda još više rastereti uz garancije da će sve ono čega država rastereti poslodavce zaista završiti u rukama radnika”, navodi Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da ne učestvuju u ekspertskoj grupi koja odlučuje o prijedlogu zakona, te postavljaju pitanje da li je riječ o minimalnoj plati ili minimalnim primanjima što ne bi u značajnoj mjeri poboljšalo životni standard radnika. Poslodavci ističu skeptični smo i kada je riječ o zakonima koji još nisu prošli javnu raspravu, ali i u rokovima za njihovo usvajanje.

N1