Minimalna mirovina će iznositi 424 KM, a zajamčena 513 KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina u iznosu od 3,5 posto.

Ministar rada i socijalne politike Veska Drljaču (SBB), za Avaz je pojasnio da će ovim povećanjem, uz ranije redovno usklađivanje, minimalne mirovine skočiti na 424 KM, a zajamčene na 513 KM.

– Jedan od prioriteta u radu Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike je dodatna briga o umirovljenicima i njihova zaštita. U tom smislu ranije su donesene izmjene Zakona o MIO-u na Parlamentu FBiH, a koje se odnose na redovno i izvanredno usklađivanje. Poznato je da svake godine Upravni odbor Federalnog zavoda MIO-a donosi odluku o redovnom usklađivanju, a oni su donijeli odluku prije nekoliko dana o usklađivanju od 7,3 posto i najniže mirovine koje su iznosile 382 KM skočile su na 409 KM, a zagarantirane s 478 KM na 513 KM – poručio je Drljača.

Povećanje mirovina stupit će na snagu s lipanjskim mirovinama, koje se isplaćuju u srpnju i prema tom povećanju minimalna mirovina će iznositi 424 KM. Zajamčene mirovine će ovim usklađivanjem doći na 513 KM.

Foto: Ilustracija