Home > BiH > Milijun osoba u BiH konzumira cigarete: Evo što ih čeka tijekom prilagodbe na zakon o zabrani pušenja

Milijun osoba u BiH konzumira cigarete: Evo što ih čeka tijekom prilagodbe na zakon o zabrani pušenja

Primjena zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je od 28. svibnja. Kazni još nema, niti će biti jer je predviđeno 12 mjeseci prilagođavanja. No, i dalje je mnogo nejasnoća, što će biti uređeno podzakonskim aktima u narednih šest mjeseci.

Zabrana pušenja odnosi se na sve zatvorene javne prostore, mjesta rada, javni prijevoz, kao i privatna sredstva prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. U ovisnosti od djelatnosti, vrijeme prilagođavanja počelo je teći.

Tako je obveza poštivanja zakona za fizičke osobe nastupila danom početka primjene zakona. Ustanovama, poduzećima i drugim pravnim osobama, kao i objektima u kojima postoje izuzeci od zabrane, poput odjeljenja za zaštitu mentalnog zdravlja, ostavljeno je šest mjeseci, pojašnjavaju iz Federalnog ministarstva zdravstva, javlja N1.

00:00

Kazne će se početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, što znači da će inspekcijske mjere u ovom periodu biti preventivne, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje u skladu sa Zakonom, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Duhanske proizvode u BiH koristi gotovo milijun osoba. Više od 44 posto odraslog stanovništva čine pušači. Nešto veći postotak od 56 pripada muškarcima, dok 31 posto čine žene.

 

Upravo će primjenu zakona najviše osjetiti ugostitelji, kod kojih ćemo sve rjeđe viđati pepeljare, a sve češće znak “zabranjeno pušenje”. Nisu protiv zakona, ali jesu protiv dvostrukih aršina, jer se ova oblast uređuje samo u jednom entitetu.

“U slučaju da u prostoru gdje pušenje nije dozvoljeno gost zapali cigaretu, obveza poslodavca je upozoriti kako je zabranjeno pušenje, ako to nije djelotvorno,  zabraniti mu ugostiteljsku uslugu i to ako ne urodi plodom, onda ga treba zamoliti da napusti objekt, a ako i to ne urodi plodom, poslodavac je dužan nazvati nadležne organe”, rekao je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Zabrana pušenja odnosi se na sve zatvorene javne prostore, mjesta rada, javni prijevoz, kao i privatna sredstva prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Vecernji list