Home > Livno > Milanović u Livnu: Čekaju vas izbori, a učinjeno je sve da se sprovedu na silu bez proračuna

Milanović u Livnu: Čekaju vas izbori, a učinjeno je sve da se sprovedu na silu bez proračuna

‘Ovdje neću držati političke govore za ono što vas čeka, a to su izbori. Izbori u čijoj pripremi je učinjeno sve da se temeljni principi Daytonskog sporazuma ignoriraju, da ih se gazi, da se izbori na kraju silu sprovedu bez proračuna”, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom obraćanju u Livnu.

Dodao je i kako europska država tako ne funkcionira. Kazao je i kako Hrvatska nikada nije imala više miroljubivih i efikasnih instrumenata na raspolaganju da pomogne, ne samo Hrvatima u BiH, nego i Srbima i Bošnjacima.

”Hrvatska je članica NATO-a i EU. Srbija nije”, dodao je. U govoru je istaknuo i kako nema države ni blizu koja želi ulazak BiH u EU, koliko to želi Hrvatska.

”Naše ideje i motivi nekima mogu biti sumnjivi, ali vjerujte mi da se za europsku BiH se puno šire diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva”, rekao je hrvatski predsjednik.

Još jednom se osvrnuo na predstojeće opće izbore u BiH, te izmjene Izbornog zakona.

”Čekaju vas dogovori, nije sve izgubljeno i učinit ću sve da vas predstavljaju ljudi koje vi birate, jer demokratizam – utjerivanje demokracije silom, prolazi onako kao što je to prošlo u Iraku, Afganistanu, Siriji itd. Dakle u svim onim državama koje nisu u ovom trenutku spremne za neke stvari. I kada sam rekao prvo sapun, onda parfem mislio sam i na Hrvate, na Hrvatsku, i na BiH – naprosto na jedan prirodan tijek događaja. Jer se ne mogu preskakati neke faze u razvoju. Neke stvari ne mogu preko noći”, izjavio je Zoran Milanović u subotu u Livnu.

U svom govoru je naveo i kako ”nije nacionalist, a kamoli ekstremni nacionalist što ovih tjedana i mjeseci sluša od tzv. europskih političara.”

Milanović je danas sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Livna u prigodi obilježavanja 30. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja. Hrvatski predsjednik je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda.

”Ovdje je prije 30 godina hrabrošću i vještinom rijetkih branila hrvatska BiH, europska BiH. Hrvatska to neće i ne može zaboraviti”, rekao je on.

bljesak.info