Home > BiH > Michel pisao Krišto: Sada je ključno da BiH iskoristi ovu priliku na putu ka EU

Michel pisao Krišto: Sada je ključno da BiH iskoristi ovu priliku na putu ka EU

Predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel, uputio je pismo predsjedateljici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjani Krišto u kojem joj se zahvaljuje na nedavnom posjetu i pismu od 9. svibnja o napretku postignutom u prvih 100 dana rada Vijeća ministara.

-Čestitam na ovim postignućima. Važan je Vaš angažman u stvaranju pozitivnog radnog okruženja koje vodi osiguravanju funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na putu ka EU, uključujući i kontekst obveza preuzetih političkim sporazumom od 12. lipnja 2022. u Bruxellesu. Status zemlje kandidata koji je Europsko vijeće dodijelilo Bosni i Hercegovini prošlog prosinca dolazi s velikim očekivanjima. Pozdravljam činjenicu da je Vijeće ministara već poduzelo važne korake u reformama koje su u toku. Sada je ključno da zemlja iskoristi ovu priliku na svom putu ka EU, brzom provedbom 14 ključnih prioriteta potrebnih za otvaranje pregovora o pristupanju. Predstojeće reforme za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanje migracijama i temeljna prava moraju se usvojiti brzo i sukladno standardima EU-a, navodi Michel u pismu u koje je Fena imala uvid.

On također pozdravlja i „značajno povećanje usklađenosti Bosne i Hercegovine s vanjskopolitičkim odlukama i restriktivnim mjerama EU“.

 

00:00

-Imperativ je dodatno konsolidirati ovu pozitivnu evidenciju i osigurati sustavnu provedbu, posebno s obzirom na agresiju Rusije na Ukrajinu koja je u tijeku. EU je spremna nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu – kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu zemlju – na njenom europskom putu. Budućnost vaše zemlje je u EU. Računamo na Vas da provedete potrebne reforme, na dobrobit svih građana i osigurate mjesto svoje zemlje u europskoj obitelji, zaključuje se u pismu predsjednik Europskog vijeća, Charlesa Michela predsjedateljici Vijeća ministara BiH, Borjani Krišto.

Vecernji list