Home > BiH > MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA Radnici u BiH na margini društva, neki će ovaj dan obilježiti prosvjedima

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA Radnici u BiH na margini društva, neki će ovaj dan obilježiti prosvjedima

Prvi svibanj nekada je bio simbol borbe za radnička prava, ali i poštivanje istih. Danas su radnici na marginama, a oni u vlasti umjesto za radnike, bore se za svoje interese i fotelje, debelo preplaćeni. Gdje su danas prava radnika u Bosni i Hercegovini?

Simbolično obilježavanje

U sjeni političkih igara i raspodjela pozicija ostaju realni problemi radnika – preživljavanje. Većina radnika u Bosni i Hercegovini zaboravila je suštinu borbe za radnička prava i značaj Prvog svibnja i sve se svelo na simbolično obilježavanje, uz skromni roštilj. Senad, koji već godinama živi u SAD-u, kaže nam da su radnička prava ovdje živjela do devedesetih godina, piše BHRT.

“To je bilo nekad prije nego sam otišao, 1990. godine, i tada su bila izuzetno dobra radnička prava. Pretpostavljam da sada nisu jer je sve otišlo na dole”, kaže Senad Šabović.

“Problem je što se ta prava ne provode onako kako su ispisana. Generalno gledajući, prava radnika u Bosni i Hercegovini se krše na svakom koraku, svaki dan”, jasan je Dražan Pejaković iz Udruženja građana “Radnički pokret”.

I dok je to za većinu radničke klase svakodnevnica, naši političari na državnom nivou, vrijedi podsjetiti, mjesečno za više nerada, nego rada, inkasiraju i do osam tisuća maraka. Za njih Prvi svibanj znači praznik i daleke destinacije.

“Na drugoj strani imate radničke plaće, gdje je minimalna plaća 596 maraka, gdje je minimalna mirovina 517 maraka u Federaciji BiH, u RS-u još manja. Političari uživaju u svim privilegijama i nezasluženo visokim plaćama iza kojih ne stoje nikakvi rezultati”, smatra predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.

“U rudniku Kreka, koji je najveći rudnik u sastavu Koncerna, prosječna neto plaća se kreće od 1 340 do 1 400 maraka. Ako znamo da političari imaju preko 5 000 za nerad i, evo vidite što nam rade, ne dolaze na sjednice, ne rješavaju probleme građana i nitko ne postavlja pitanje hoće li i kako će dobiti tu plaću, u odnosu na rudara”, navodi predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Sindikat radnika trgovine prosvjeduje

Upravo rudari pokazuju što znači borba za radnička prava i dostojanstvo. Investicija u rudnike nema, a vlasti nisu spremne rješavati  problеme i jedino preostaje sindikalna borba. Osim njih, oni koji sami pokušavaju promijeniti status radnika jesu radnici u sektoru trgovine. Do sada su se izborili za neradne dane za praznike, isplatu stopostotnih dnevnica ako rade za praznik, ali ne i za ono glavno – povećanje plaća. Ovaj Prvi svibanj svoja prava će tražiti na prosvjednom uranku.

“U fokusu našeg dana borbe za radnička prava je činjenica da su ponovo radnici stavljeni u drugi plan i dok traju te silne političke trakavice oko uspostavljanja vlasti, blokada, deblokada i slično, ponovo u drugi plan idu radnička prava, koja su duži niz godina stavljena na margine političke scene u BiH”, kaže predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović.

Vođeni istim problemima, i Savez sindikata Republike Srpske Prvi svibanj će obilježiti prosvjedima uz poruku vlastima da je vrijeme da se na prvo mjesto stave radnici, a ne poslodavci. Jer svaki radnik s čežnjom se sjeća razdoblja prije devedesetih, kada je radnik bio cijenjen, živio od svoje plaće, imao osiguran godišnji odmor i proslavu Prvog svibnja. Danas, to je privilegija političara.

hercegovina.info