Med sa šujičkih livada je nešto što se treba probati!

Šuička livada odnosno šire područje ovog kraja poznato je po čistoj i očuvanoj prirodi te raznolikom i ljekovitom bilju. Stoga je zbog dobre paše ovo područje oduvijek poznato po stočarstvu odnosno iznimno kvalitetnom mlijeku i siru.

No, ni stočarstvo niti mliječni proizvodi nisu tema ove priče. Ovoga puta, pišemo o proizvodima koji također nastaju zahvaljujući očuvanoj prirodi, ali i ljudima koji su te blagodati odlučili iskoristiti. Na šuičku livadu vratili su se kako bi upravo pod tim nazivom prije pet godina osnovali Udrugu pčelara u nadi kako će pčelarstvo u ovim krajevima podignuti na višu razinu, ali i privući mlade za bavljenje istim.

Stipe Zrno kao predsjednik i Željko Fišić kao član, dvojica su od desetak pčelara koje kao jedna od najmanjih pčelarskih udruga u Bosni i Hercegovini broji, Udruga „Livada Šuica“.

„Osnivanjem udruge željeli smo popularizirati pčelarstvo u našim krajevima, ali i ukazati na poteškoće s kojima se suočavamo. U prvom redu riječ je o neriješenom pitanju takozvanog nomadskog pčelarstva koje ide na štetu domaćih pčelara.“ Kazao je Stipe i pojasnio:

„Kada u našim krajevima vegetacija tek započne primjerice u južnim dijelovima Hercegovini se uglavnom već obavi jedna paša, nakon čega svoje košnice sele ovamo. Problem nastaje kada se košnice dovezu u neposrednu blizinu naših, pa pčele koje su već „dale“ jedno vrcanje dolaze jače i snažnije te dominiraju u odnosu na naše. Naravno da nemamo problema s dovozom ovdje, ali sve bi vrlo jednostavno riješili kada bi se pčelari s drugih područja javili našoj Udruzi kako bi dogovorili lokaciju košnica na obostrano zadovoljstvo te kako bi utvrdili da je riječ o zdravim pčelama.“

Iako ovaj kraj po pčelarstvu i nije poznat kao po primjerice stočarstvu, zbog nezagađene prirode med je izuzetno kvalitetan čemu doprinose paša livada te vrisak koji, kako kažu, cvijeta od viših nadmorskih visina prema nižima.

Nekada je, pričaju nam Stipe i Željko, gotovo svako domaćinstvo u Šuici imalo po nekoliko košnica za osobne potrebe, a danas se istim tek rijetki bave. Tek su pojedinci, odnosno uglavnom članovi Udruge, nastavili i proširili svoje pčelinjake, pa pojedini broje preko sto košnica. Na istom tragu je i Željko kojeg smo zatekli kako već radi na proširenju.

„Ovdje na mojoj zemlji iduće godine planiram imati oko 100 košnica jer je ovogodišnje rojenje bilo izuzetno dobro, a kasnije ću vjerojatno širiti i više. Trenutačno ih imam 60, a prije pet godina započeo sam s dvije košnice. Budući da sam prodajom meda jako zadovoljan, pčelarstvu ću se potpuno posvetiti.“ Priča nam Željko koji svake godine na kućnom pragu u nekoliko dana proda sav svoj med.

No, ove godine, uglavnom zbog vremenskih uvjeta, meda gotovo da i nije bilo, pa je tako Željko prošle godine po jednoj košnici izvadio 20 kilograma dok je ove tek 2 kilograma. Unatoč tome, kažu kako se pčelarstvom vrijedi baviti te na isto kroz Udrugu potiču mlade ljude.

„Nedavno se na taj korak odlučio i jedan 25-ogodišnji mladić iz Šuice, a svi članovi su ga podržali darujući mu dio vlastitih košnica, isto ćemo učiniti sa svakim tko se odluči na taj korak.“ ističu Stipe i Željko.

Pružajući podršku i sami su je dobili i to od Vlade RH koja je prepoznala njihov trud te im na osnovu projekta kojim su aplicirali, donirala 24 000 kuna koje će kažu iskoristiti za rad i unapređenje „Šuičke livade“.

A dok rade na unapređenju, budući da slijede hladniji dani pčele idu na mirovanje i to do proljeća kada će preseliti u nove pčelinjake koje su za njih pripremile vrijedne ruke šuičkih pčelara.

Maja Pašalić/abcportal.info