Mate Rimac za “Avaz”: Iz jednog razloga ulažem u BiH

Njegov popis poslova je dugačak, a na razgovor s njim čeka se mjesecima. Kako je rečeno iz njegove kompanije, to čekanje se posebno odnosi na zemlje u kojima Mate Rimac nema biznis koji razvija.

Oni koji su upoznati s automobilskom industrijom ističu kako je Rimac prije devet godina bukvalno “izašao iz garaže”, a danas u njegovu kompaniju stiže 200 miliona eura evropskih sredstava samo za razvoj električnog automobila bez vozača.

 

Poput sna

Njegov uspjeh nije došao sam po sebi. O inovatoru i poduzetniku Mati Rimcu piše cijeli svijet. Uspjeh mladića iz Livna mnogima izgleda poput sna. Kompanija „Rimac Automobili“ postala je Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – „Bugatti Rimac“ i „Rimac Technology“, ali bez obzira na sav uspjeh, on nije zaboravio svoje korijene.

Mate Rimac ulaže u rad Tehnološkog parka „Linnovate“ u Livnu, koji je osnovan u cilju unapređenja ekonomije koja će doprinijeti privrednom razvoju kroz tehnološki napredna poslovanja, stimulaciju poduzetničke i investicijske kulture, kao i jačanje izvoza i uvezivanje dijaspore.

– Moj jedini razlog za investiciju u Livno i regiju je taj što želim dati svoj doprinos da ovaj kraj skroz ne izumre. Priroda je lijepa i vezan sam za ovaj kraj, ali tu nema nikakvog razloga za investiciju, osim domoljublja i, eventualno, turizma. Bez ljudi ne može funkcionirati niti jedan posao. A ljudski kapital je ovdje, gotovo u potpunosti, otišao u inostranstvo – kazao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, u ekskluzivnoj izjavi za „Avaz“.

Inače, trenutno je u izgradnji i novi Rimac Kampus, nedaleko do Zagreba, kako su rekli iz Rimac Grupe, utemeljen na ideji stvaranja najboljeg mogućeg radnog okruženja za zaposlenike iz cijelog svijeta i nalazi se na zemljištu od 200.000 kvadratnih metara.

 

Baza razvoja

– Mate Rimac je želio da novo sjedište njegove kompanije utjelovljuje ne samo karakter brenda već i karakter zaposlenika. Prostori su dizajnirani kako bi bili prijateljski, otvoreni i topli, s dodatnim elementima zabave. Za razliku od većine lokacija u automobilskoj industriji, gdje su postavljene visoke ograde, uz nivo tajnosti, Rimac Kampus bit će otvoren za javnost i interakcija između posjetitelja, gostiju i zaposlenika je poželjna i dobrodošla. Predstavljen izgled Kampusa

Novi kompleks će biti sjedište kompanija „Rimac Technology“ i „Bugatti Rimac“ te baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju. Veličina i ambicije novog Rimac Kampusa su ogromne, što ga čini jednom od najvećih građevina ove vrste u Evropi, ne samo u automobilskoj industriji. Predviđena financijska ulaganja u projekt premašuju 200 miliona eura. Radovi su u punom zamahu, napreduju velikom brzinom, te se dovršetak prve faze izgradnje očekuje već iduće godine – poručili su za „Avaz“ iz Rimac Grupe.

Širenje proizvodnje

Rimac Grupa danas broji više od 1.500 zaposlenika na nekoliko lokacija u Evropi te nastavlja rasti, uspostavljajući nove proizvodne procese.

– Ove godine zapošljavamo 700 novih radnika te otvaramo nove urede na više lokacija u Evropi, širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama koje nude blizinu resursima s izraženim sposobnostima specifičnim za automobilsku industriju i tehnologiju na kakvoj Rimac Grupa radi – kazali su nam.

Dnevni Avaz