Home > Županija > Mate Buntić: Nije riječ o najezdi vukova, nego o najezdi neodgovornosti vlasnika

Mate Buntić: Nije riječ o najezdi vukova, nego o najezdi neodgovornosti vlasnika

Predsjednik Lovačke udruge “Orlov kuk” Tomislavgrad prof. dr. sc. Mate Buntić upozorio je na senzacionalističke napise u pojedinim medijima o napadima vukova na stoku u duvanjskom kraju, kazavši kako pojava vukova u blizini naselja nije nikakva novost te da ne postoji nikakva “najezda” divljih životinja.

U lovištu kojim gospodari Lovačka udruga “Orlov kuk” bilo je ove, a i zadnjih par godina, nekoliko slučajeva gdje je stoka stradala od predatora. Stoka je u svim slučajevima stradala u noćnim satima, jer se vlasnik nije pridržavao propisanih mjera za sprječavanje šteta od divljači, pa stoga kao korisnici lovišta nismo mogli biti odgovorni niti preuzeti odgovornost za nastalu štetu, kazao je Buntić u razgovoru za Fenu.

Prema njegovim riječima, nema nikakve najezde divljih životinja, a nisu točni ni napisi koji u vezu dovode napade divljih životinja s istrebljenjem srneće i zečje divljači.

Suprotno uvriježenom mišljenju, u našem lovištu je zadnjih par godina zabilježen oporavak i porast i srneće i zečje divljači. Rješenje problema napada predatora na domaću stoku, dakako, nije istrebljenje predatora iz lovišta, nego da se vlasnici stoke pridržavaju zakonom propisanih mjera, kazao je Buntić.

Primjerice, u planinskim i drugim izoliranim područjima gdje se mogu očekivati ili se učestalo pojavljuju vukovi i medvjedi, stoka tijekom noći mora biti zatvorena u staji ili u odgovarajuće zaštićenom toru, odnosno, odgovarajućoj električnoj ogradi, a tijekom dana, ako nisu u zaštićenom prostoru, stoka na ispaši mora stalno biti pod nadzorom čuvara-pastira i pastirskih pasa.

Stoga, nekakve priče o najezdi vukova, istrebljenju srneće i zečje divljači, ne piju vode. Riječ je o najezdi neodgovornosti pojedinih vlasnika stoke koji niti imaju adekvatnu pastirsku službu niti rasne pastirske pse niti adekvatan vanjski ograđeni prostor gdje stoka noći, a da ne govorim o kršenju odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu HBŽ-a, ustvrdio je Buntić.

Dodao je kako Lovačka udruga “Orlov kuk”, koja gospodari lovištem od oko 18.000 hektara, provodi redovite mjere u sprječavanju šteta od divljači na koje ih obvezuje Zakon o lovstvu FBiH te da se odstrel predatora u lovištu, kao i ostale divljači, vrši sukladno planu odstrela koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a.