“MaLu bags” – Upoznajte uspješnu livanjsku poduzetnicu Luciju Marelju

Lijepo je čuti da jedna mlada osoba zna prepoznati svoju talentiranost i iskoristiti je na najbolji mogući način. Lucija, pored toga što je uspješna mala poduzetnica, ostvaruje se i u akademskom smislu. Više o svemu saznajte u nastavku teksta.

Draga Lucija, za početak hvala Vam na odazivu. Recite nama i našim čitateljima nešto o sebi?

Hvala Vama na pozivu. Moje ime je Lucija Marelja. Rođena sam 1998.godine u Livnu gdje trenutno živim. Studentica sam 5. godine farmacije.

Kako se rodila ideja za nečim ovakvim?

Na ideju sam došla sasvim spontano. Spremala sam ispit na 2. godini studija i u pauzi od učenja trebala sam nekakvu relaksaciju i sjetila sam se pletenja. Kao djevojčicu me baka uvijek učila osnovama pletenja, tako da je bilo samo malo potrebe za usavršavanjem.

Koliko se već bavite izradom torba?

Prvu torbu sam splela prije 3 godine. U početku nisam toliko intenzivno plela radi fakultetskih obaveza. Intenzivnije sam počela plesti tek prije pola godine, u vrijeme karantene.

Imate li pomoć i podršku?

U početku sam imala pomoć jer nisam znala raditi na šivaćoj mašini, a onda sam i to naučila, tako da torbe trenutno izrađujem sama. Naravno, najveća podrška su mi moja obitelj i dečko.

Kakva su bila mišljenja vaših bližih u početku, je li bilo negativnih komentara?

Od samog početka dobivala sam samo pozitivna mišljenja. Moji kući su mi bili samo podrška i vjetar u leđa da nastavim dalje.

Lijepo je takvo nešto čuti. Koliko vremena potrošite za izradu jedne torbe i kako se kreću cijene?

Vrijeme za izradu i cijene zavise od kompleksnosti modela koji se traži, tako da Vam na ovo pitanje baš precizno ne mogu odgovoriti.

Zbog čega MaLu bags?

Ime je jako jednostavno, nastalo je iz spoja mog prezimena i imena.

Imate li nekih hobija usko povezanih s vašim poslom budući da je za ovakvo nešto potrebna volja, ali i kreativnost i talentiranost?

Još od malena gajim ljubav prema kreativnom radu, pogotovo pletenju i šivanju. Uvijek sam izrađivala lutke, plela narukvice i privjeske, a mislim da u tomu svemu veliku ulogu ima i genetika jer su mi obje bake plele terluke (šlape), torbake za narodne nošnje, jastučnice i odjevne predmete.

U početku je jako teško plasirati proizvod, kakav je slučaj bio kod vas?

Nije bilo teško, pletenje je moj hobi. Cilj mi nikada nije bila zarada. Tako je i danas, a sama ideja o prodaji torbi je došla spontano jer su se djevojke same počele javljati nakon mojih par objava na privatnom Instagram profilu, tako da se glas sam počeo širiti.

Koliko torba uspijevate prodati mjesečno?

Prodaja zavisi od mojih privatnih obaveza i broja narudžbi. Na primjer, prošli mjesec sam imala više vremena, pa sam splela 6 torbi.

Kakve materijale koristite?

Materijal je reciklirani pamuk, a tu su još i dodaci poput alki, lanaca, kopči, rajsferšlusa i dr.

Imate li neke modele na koje ste posebno ponosni?

Svaki model koji sam isplela ima svoju posebnost. Sve torbe su rađene s puno truda i ljubavi, a tome mogu svjedočiti i ove fotografije.

Imate li nešto za poručiti našim čitateljima?

Htjela bih poručiti svima koji gaje ljubav prema nečemu, neka ju ne kriju. U svako djelo neka utkaju ljubav. Sreću koja nastane, nitko im neće platiti!

Luciji želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu, ali i u njenom obrazovanju. Nas je oduševila, a OVDJE možete posjetiti MaLu bags Instagram profil i dodatno se uvjeriti u talentiranost mlade Livanjke.

“Leti do snova, daleko,
ne daj da ti sreća dirne dno”

M.K./Livnovine