Home > Svijet > Loš start sezone u Makarskoj, Nijemaca upola manje nego lani

Loš start sezone u Makarskoj, Nijemaca upola manje nego lani

Loš start sezone u Makarskoj, Nijemaca upola manje nego lani

Kišno vrijeme, recesija u Europi, porast cijena, a po svoj prilici dijelom i negativna kampanja prema odmoru u Hrvatskoj neki su od faktora u kojima Makarani mogu tražiti krivce za loš start turističke sezone 2023. godine.

Da je počelo u najmanju ruku suzdržano, potvrđuju i podaci iz Turističke zajednice Makarska. Naime, na datum 14. lipnja ostvareno je 5.321 noćenje, dok je lani na isti datum eVisitor bilježio čak 6.967.

Radi se o minusu od gotovo 25 posto.

Najveći i najdramatičniji podbačaj bilježi se na njemačkom tržištu; lani su ostvarili oko 1.300 noćenja, a ove godine svega 678, što je pad od skoro 50 posto. Ostala emitivna tržišta drže se manje-više na sličnim brojkama, pa tako i ona najbrojnija, poljsko i bosanskohercegovačko, piše Makarska-danas.

Pad broja gostiju s njemačkog tržišta registriran je još u svibnju, kada je uočeno da ih je u prva četiri mjeseca ove godine čak 40 posto manje što je bilo upozorenje na ovaj (mogući) trend, realno očekivan zbog recesije u Njemačkoj.

S druge strane, protekle godine, također u ovo doba, novinari su se bavili strukturom gostiju te su zaključili kako su u lipnju 2022. to bili vodeći gosti, došavši ispred Poljaka i gostiju iz BiH.

Također su uočili iz statistike kako ih je na 14. lipnja bilo čak 35 posto više negoli famozne 2019., predpandemijske godine. Činilo se tada da Makaranima može ići samo na bolje, no turizam, krhak kakav jest, pokazao je svoje prevrtljivo lice koje godinama blago gleda više zbog sreće, nego osobitog truda, iznimne pameti i genijalne strategije.

Da brojke nisu pomalo otužne samo s aspekta strukture gostiju (koja ukazuje na priličan gubitak velikog, tradicionalnog makarskog tržišta), nego i iz kuta vrste smještaja, eVisitor ima prigodne lipanjske minuse i za tu priliku.

Pad u hotelima bilježi ogromnih 27 posto u odnosu na prošlu godinu, kampovi su stabilni, dok se podbačaj bilježi i u privatnom smještaju, otpornom na potrese čak i u samoj pandemiji. Tu se radi o također povelikom minusu od skoro 25 posto.

Kako god bilo, loše brojke u lipnju ne mogu nadomjestiti nikakve dobre, pa ni vrhunske brojke u špici sezone. Minusi u ‘cimerfraju’ manje su problematični iz razloga što privatni smještaj ionako ozbiljnije kreće tek sa školskim praznicima, no ozbiljnija je priča u hotelima, koji plaćaju daleko veće cijene energenata i muku muče s radnom snagom koju na vrijeme moraju ekipirati neovisno o bookingu, piše makarski portal.

Jabuka