Livno: Strukovna škola podijelila 130 vizira, i pravit će ih koliko god bude trebalo

Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Livno izrađuje plastificirane zaštitne maske, vizire koje doniraju zdravstvenim ustanovama ali i gospodarstvenicima na području HBŽ.

Profesori strukovne škole rade u smjenama svaki dan te pomoću 3D printera i potrebnih materijala dolaze do gotovog proizvoda, vizira koji je jedan dio zaštitne opreme koja se koristi u zaštiti i sprječavanju širenja korona virusa.

“Mi ćemo praviti koliko bude trebalo i dok imamo materijala, a pobrinuli smo se sami za to i također je došla donacija iz Livanjske zajednice Frankfurt te im se ovim putem zahvaljujemo.” rekao je ravnatelj SSK, Saša Grabovac.

Livno Novine doznaju da je Strukovna škola Livno dosad izradila i donirala oko 130 vizira, dio je predan Županijskoj bolnici i Domu zdravlja Livno, jučer je donirano i Domu zdravlja Tomislavgrad, a dio vizira planiraju sljedeći tjedan poslati i ostalim domovima zdravlja u županiji.

Adis Škerić, magistar strojarstva i profesor u Strukovnoj školi Livno pojasnio nam je način i proces izrade plastificirane zaštitne maske.

“Sama izrada vizira traje između 30 i 90 minuta, ovisi od modela. Za naš prvi model je trebalo skoro dva sata, a usavršavanjem smo došli do današnjeg modela koji može biti gotov za malo više od pola sata.” rekao je profesor Škerić i naglasio kako rade na kvaliteti vizira, da su što jednostavniji i lakši za korištenje.

Do ideje za izradu došao je nastavnički kolektiv livanjske strukovne škole, koji su uvidjeli mogućnost, uz opremu i materijal koji škola posjeduje, da na ovaj način pridonesu zajednici i pomognu zdravstvenim djelatnicima u što boljoj zaštiti od pandemije COVID-10.

Livno Novine