Home > Livno > Livno: Plenković otvorio hrvatski konzulat

Livno: Plenković otvorio hrvatski konzulat

Grad Livno dobilo je konzulat Republike Hrvatske. Svečanost otvorenja upriličena je 5. rujna 2018. uz nazočnost visokih političkih dužnosnika svih razina vlasti iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnika diplomacije, kao i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, crkvene predstavnike, gospodarstvenike, djelatnike s područja kulture. U ime grada domaćina na svečanosti otvorenja ispred zgrade konzulata smještenog u zgradi Stare općine, nazočne uzvanike pozdravio je gradonačelnik Luka Čelan. „Ovaj današnji događaj rezultat je prije svega suradnje svih razina vlasti. Rezultat je razumijevanja i povezivanja, solidarnosti i potpore Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim naporima ostvaren je zajednički cilj“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Čelan te, zahvalivši svima koji su doprinijeli da konzulat Republike Hrvatske bude otvoren u Livnu, dodao da je njegovo djelovanje puno više od same adminstrativne pomoći.

Također je zahvalio na svoj dosadašnjoj potpori i za druge projekte na području Livna što je, kako je rekao, poticaj na ustrajnost i opstojnost. Nazočnima se obratio i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovine nj.e. Ivan del Vechio. Govorio je o dobroj suradnji s Gradom Livnom i ostalim razinama vlasti i uloženom zajedničkom trudu u otvaranju konzulata. Čast samog čina otvorenja pripala je hrvatskom članu predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Draganu Čoviću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Dr. Čović je kazao da sve ono što Vlada Republike Hravtske čini zadnjih godina daje nadu Hrvatima u Bosni i Hercegovini za ostvarivanje jednakopravnosti u funkcionalnoj, europskoj BiH. „Zato vam veliko hvala na podršci na našem europskom putu koji je naš trajni cilj, kao i na podršci našoj unutarnjoj stabilnosti. Nadam se da će ova suradnja imati i dodatnu dimenziju kako bismo u konačnici mogli kazati da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpunu jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, neka naglasak bude na našoj boljoj povezanosti, našim energetskim i uopće gospodarskim projektima“, kazao je dr. Čović. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom obraćanju je istaknuo da Hrvatska ovim činom zaokružuje diplomatsku mrežu u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je, kako je rekao, strateški najvažniji državni interes Hrvatske. Također je kazao kako Republika Hrvatska daje punu podršku europskom putu BiH, dodavši kako su dvije zemlje upućene jedna na drugu. „Danas je naša trgovinska razmjena preko dvije milijarde eura. Hrvatska je u BiH uložila 1,2 milijarde eura. Ove smo godine otvorili urede Hrvatske gospodarske komore u Mostar u i Sarajevu, imamo dva nova konzulata, Croatia Airlines leti na relaciji Mostar – Zagreb, nezaobilazna je i uloga Državnog ured za Hrvate izvan RH koja pruža podršku brojnim projektima u BiH“, kazao je hrvatski premijer. Također je istaknuo kako Livno ima veliki značaj ne samo za BiH već i za Hrvatsku, podsjetivši kako upravo iz ovog kraja dolazi hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić, hrvatski poduzetnik Mate Rimac, kao i hotelijer Jako Andabak.

Svečanosti otvorenja konzulata u Livnu uz premijera Plenkovića, nazočilo je i izaslanstvo i to potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske, Milijan Brkić, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi Republike Hrvatske, Tomislav Ćorić, ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državna tajnica u ministartsvu uprave Josipa Rimac. Uz hrvatskog člana Predsjedništva BiH nazočni su bili i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bariša Čolak, ministrica obrane Bosne i Hercegovine, Marina Pendeš, ministar financija i riznice Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, zastupnici u Hrvatskom saboru Željko Raguž i Božo Ljubić, glavna tajnica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Miljana Glamuzina, te rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić. Nazočni su bili i konzuli Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na čelu s domaćinom Tomislavom Vrdoljakom, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Italiji Josip Gelo, kao i predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, predsjednik Ivan Jozić s ministrima,  načelnici županijskih općina te brojni gosti iz gospodarskog, kulturnog i sportskog života grada Livna. Samu svečanost svojim nastupima uveličali su članovi Gradske limene glazbe HKUD Dinara pod ravnanjem Mladena Jelovića, članice Vokalne skupine Dinara, te učenik Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar, Marko Gotovac.

Foto: Livno Online