Home > Livno > Livnjak Sado Đugum osuđen na 13 godina zatvora

Livnjak Sado Đugum osuđen na 13 godina zatvora

.

 

Visoki i snažni Sado Đugum, pravog imena Sado Seferović ipak je morao pognuti glavu pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Mostaru kojim je predsjedavala sutkinja Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u čijem su sastavu radili Merima Ćatić i Elis SultanićU crnoj majici i trenirci, sa specifičnom tetovažom guštera koja je u njegovim krugovima služila kao znak raspoznavanja, za vrijeme čitanja obrazloženja presude, tražio je napuštanje sudnice

Trinaest godina robije

Đugumu je u srijedu, 27. ožujka 2023. izrečena jedinstvena prvostupanjska kazna od 13 godina zatvora zbog više kaznenih djela. Sado Đugum, rođeni Livnjak i ranije višestruko osuđivana osoba proglašen je krivim za organizirani kriminal, oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti, iznudu, neovlaštenu proizvodnju, prodaju i promet opojnim drogama, posjedovanje droge, te navođenje na prostituciju.Uhićen je u predmetu „Hum“, koji su službenici Federalne uprave policije provodili u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije u kojem je krajem 2022. godine privedena kriminalna grupa kojom je rukovodio Sado Đugum.Županijski sud u Mostaru u srijedu je potvrdio optužnicu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za organizirani kriminal, a kojom su obuhvaćeni Sado Đ. (44), koji je označen kao vođa…Pripadnici FUP-a su prilikom pretresa na području Mostara pronašli eksploziv, puške, bombe, određenu količinu municije te druge predmete koji se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Inače u ovom predmetu do sada su izrečene kazne od ukupno 19 godina zatvora članovima ove kriminalne grupe.

Počeci u bandi United Tribuns

Rođen u Livnu 1978. godine, u javnosti je postao poznat kao jedan od članova zloglasne grupe United Tribuns. 

United Tribuns su ozloglašena grupa s međunarodnim prisustvom i aktivnostima koje uključuju sukobe s drugim grupama, organizirani kriminal i druge ilegalne aktivnosti, a njeni osnivači su braća Armin i Nermin Ćulum, poznati policijskim agencijama, te česti gosti rubrike Crna kronika. Braća Ćulum su uhićena 2019. jer se dovode u vezu sa ubojstvom Slaviše KrunićaNjemačka policija proglasila je organizaciju United Tribuns mafijaškom i trećom najopasnijom bandom u Europi.

Sado Đugum bio je jedan od ‘generala’ ove bajkerske bande, a relaciju BiH-Njemačka zamijenio je Mostarom gdje se skrasio sa suprugom i ubrzo postao jedan od važnijih igrača u kriminalnom podzemlju.

Đugum je pred sudom tvrdio da se bavio trgovinom, odnosno prodajom automobila, kao i nekretnina, osiguranjem estradnih ličnosti, da je organizirao MMA borbe u kavezima, a kao zanimljivost iz svoje biografije, naveo je i to da je glumio u filmu „Hajduk“, o hajdučkom junaku Mijatu Tomiću, čiju je realizaciju i financijski pomogao.O njegovom poslu s automobilima svjedočio je i svjedok Mijo Krajina, koji je kazao kako je Sado doveo u Tomislavgrad prvo vozilo Hummer i prvi Bentley.

Hodao je i s folk pjevačicom Teom Tairović koja ga je tužila zbog prijetnji koje joj je uputio nakon prekida, te je i zbog toga osuđen na tri mjeseca zatvora.

Početak kraja kriminalnog carstva

Tu je bio i početak kraja kriminalnog carstva koje je Đugum strpljivo gradio na prodaji droge, iznudi i reketu, te navođenju na prostituciju.

Đugum je imao vrlo specifičan način iznude novca i obračunavanja sa svojim neprijateljima. Paljevina automobila, postavljanje eksplozivnih naprava, pucanje ‘zoljom’, ozbiljne prijetnje, sve je to bilo na repertoaru ove grupe, a izvršitelji su najčešće bili njegovi bliski suradnici Admir Šljivić i Alen Fale.

Tako su 2019. godine na Đugumovu naredbu njih dvojica zapalili automobil H.H. u dvorištu obiteljske kuće za što su bili nagrađeni od Đuguma sa po 1.000 KM. U 4 sata ujutro, njih su dvojica zapalili Nissan Xtrail.

Đugumu je smetao i G.K., te je svoju dvojicu pomagača angažirao da mu ispod automobila postave eksplozivnu napravu. Šljivić je 750 grama eksploziva nabavio kod Ismeta Vrce zvanog Hipa, te su u Ulici maršala Tita na Tekiji u ranim jutarnjim satima postavili eksploziv ispod automobila Mercedes ML i Mercedes CLS koje je koristio G.K. Za ovo kazneno djelo također im je platio po 1.000 KM čemu je kao bonus za dobro obavljen posao dodao i 10 grama kokaina.

Zbog njihovih prijetnji odselio u Norvešku

Ekipa je radila i na utjerivanju dugova. Tako su od Mostarca Alena Hadžića preuzeli dug koji je prema njemu imao izvjesni Elvis Isanović. Riječ je bila o iznosu od 24.000 KM koje je Isanović trebao platiti Hadžiću za kupoporodaju kuće.

Isanović je nakon prijetnji Đugumove bande svoj dug isplatio Hadžiću, nakon čega je Sado novac tražio od Hadžića, uz tvrdnju da je Hadžić njemu dužan tih 24.000 KM. Situacija je eskalirala bacanjem bombe u dvorište Hadžićeve majke u Vrapčićima. Nakon ovih nemilih događaja, Hadžić je napustio BiH i preselio u Norvešku.

Zoljom na kuću poznatog iscjelitelja

Iscjelitelj Alen Azarić, pravim imenom Konstantin Vasojević također se našao kao jedna od žrtava Đugumove nasilne bande. Navodno je Đugumovom prijatelju iz Slovenije bio dužan veću svotu novca, odnosno između 700.000 i milijun KM.

Azariću, koji je u međuvremenu preminuo, Sado je najprije poslao Šljivića da mu zaprijeti, a kada to nije urodilo plodom, naredio mu je da nabavi M80, odnosno Zolju, jednokratni lako prenosivi protutenkovski raketni bacač. Tu se opet pojavljuje ime Ismeta Vrce koji je, čini se mogao nabaviti različite vrste ilegalnog naoružanja. Kod Vrce kupuju dvoje zolje, te najprije Šljivić jednu ispaljuje na Azarićevu garažu, međutim projektil nije eksplodirao. Drugu zolju u kapiju ispaljuje Miran Voljevica, te njih dvojica bježe, a zolje bacaju u rijeku Bunu. Za ovaj posao plaćeno im je 2.000 eura.

Mjesečno prodavali između 3 i 4 kilograma speeda

Velik novac vrtio se prodajom droge. Najtraženiji proizvod bio je amfetamin, odnosno speed. Đugum je bio na vrhu piramide, a imao je veći broj ljudi ispod sebe. Njegovi poručnici Šljivić i Fale od Đuguma su preuzimali speed po cijeni od 1.300 do 1.500 eura po kilogramu koji su dalje raspačavali po cijeloj Federaciji BiH. Sud navodi kako im je radno vrijeme bilo 0-24, a preko njih se moglo nabaviti sve, od marihuane do kokaina.

U pretresu prostorija u kojima je Đugum uhićen, pronađen je i kokain koji je služio za njegovu osobnu uporabu.No njezin život bio je sve, samo ne lagan. Kao djevojčica je pobjegla od kuće iz rodnog Bugojna i pridružila se Sadi Đugumu s kojim je imala bizaran odnos. Đugum ju je navodio na prostituciju, koristeći njezinu zaljubljenost u njega, mladost, neiskustvo i lakomislenost. Davao joj je alkohol i drogu, a ni fizičko kažnjavanje mu nije bilo strano, ako je suditi prema onome što je rekla u svom svjedočenju.

Bizaran odnos Sade Đuguma i Sunite Hindić

Najintrigantnije je pak bilo svjedočenje Sunite Hindić koju je Đugum kao maloljetnicu uzeo pod svoje i navodio na prostituciju od njezine 14. godine. Hindić je novinske stupce punila nakon što je ubila poduzetnika Ninu Ivankovića, zbog čega je pravomoćno osuđena na šest godina zatvora.Đugum je Suniti bio svodnik i mentor, ali ju je nazivao i svojom ženom. Za nju je dogovarao termine za pružanje seksualnih usluga po cijeloj BiH po cijeni od 100 do 500 eura, a glavninu zarađenog novca zadržavao je za sebe. 

Sunita Hindić u potpunosti je ovisila o njemu, potčinio ju je svojoj volji, a neko vrijeme je koristila lažna imena, Sunita Bošnjaković i Suzana Đugum.
Napredovala je i ona u karijeri ali i u hijerarhiji Đugumove bande. Postala je Sadina glavna pomoćnica za organizaciju prostitucije, a i sama se nastavila baviti najstarijim zanatom, naplaćujući seksualne odnose od 250 eura naviše, uglavnom po hotelima, motelima i iznajmljenim stanovima.

Sunita je nasjela na Đugumovo obećanje lake i brze zarade, te objašnjenje da se sve njegove žene bave prostitucijom za njega. Iskaz druge svjedokinje potvrdio je kako je Sunita napredovala u hijerarhiji, te kako joj je Đugum dozvolio da istetovira tetovažu guštera, istu kakvu je imao i on, koja je dokazivala njezin poseban status u njegovoj organizaciji.

Izdali me prijatelji, izdao me brat…

Jedini čovjek kojem je Đugum vjerovao bio je Adnan Šljivić, također poznat pod nadimkom “Gladni revolveraš” zbog pucnjave u Ulici kralja Tomislava u Mostaru 2017. godine, kada je nezadovoljan što mu kasni pizzeta pucao u plafon restorana brze hrane.

Ni rukovanje zoljom mu nije strano. Kako je pisao Avaz, 2007. godine Šljivić je pokušao ispaliti projektil iz zolje u jedan ugostiteljski objekt u Starom gradu. Šljivića je prethodno, tada kao 20-godišnjaka iz objekta izbacio vlasnik, jer je maltretirao goste. Intervencijom građana i dolaskom policije tada je spriječeno krvoproliće. Šljivić je privođen i 2010. jer se sumnjičio za sudjelovanje u ubojstvu autoprijevoznika iz Metkovića, Mirka Grubišića Grube. On je svom dosjeu dodao i sumnju u umješanost u spektakularnu pljačku 300.000 maraka namijenjenih za isplatu mirovina iz kombija HP Mostar koja se dogodila 2008. godine u Čapljini.Šljivić i Đugum živjeli su vrata do vrata a Šljivić je bio glavni čovjek za dilanje speeda. Prema navodima iz presuda, grupa je na vrhuncu mjesečno prodavala između tri i četiri kilograma ove droge. Alen Fale je bio Šljivićev čovjek od povjerenja, te je preko Šljivića češće komunicirao sa Đugumom. Alen Fale bio je glavni za prodaju marihuane. Tužiteljstvo je dokazalo kako su drogu osim u Mostaru prodavali i na području Livna, Širokog Brijega i Neuma.

Kriminal mu omogućio luksuzan i lagodan život

Ipak, oni kojima je najviše vjerovao napustili su Đuguma. Adnan Šljivić i Alen Fale, članovi njegove grupe nagodili su se s Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije. Prema Sporazumu o priznanju krivice, prihvatili su zatvorske kazne u trajanju od godinu i pol za Šljivića i tri godine za Falu.S tužiteljstvom su se nagodili i preprodavač oružja Ismet Vrce koji je, prema Sporazumu, prihvatio kaznu zatvora u trajanju od godinu, a Armin Pajić uvjetno od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu i pol. Još jedan član grupe, Miran Voljevica nalazi se u bijegu, a pretpostavlja se da se skriva u Hrvatskoj.

Sam Đugum bio je redoviti konzument kokaina koji mu je stizao iz raznih dijelova svijeta. Tako u se jednom svjedočenju navodi kako je kokain za preprodaju nabavljao preko Omera Volodera koji je isti krijumčario u kilogramima iz Nizozemske.

Đugum je dugo vremena bio strah i trepet Mostara, no njegova priča na kraju je dokaz da se kriminal ne isplati.

U zatvorsku kaznu od 13 godina uračunava se i vrijeme provedeno u pritvoru koje je započelo 22. rujna 2022. godine.

Prilikom uhićenja oduzeta mu je određena količina kokaina, a dužan je platiti i 3.160 KM sudskih troškova.

Sud je Đuguma oslobodio za kaznena djela organizirani kriminal po jednom dijelu optužnice, oslobođen je i za točku nedozvoljeno držanje oružja, kao i trgovinu ljudima.

Kao jedinu olakotnu okolnost Sud je utvrdio činjenicu da je Đugum obiteljski čovjek, otac četvero djece od kojih je jedno maloljetno, dok su otežavajuće okolonosti bile činjenice da je ranije u više navrata osuđivan, te da prethodne sankcije nisu pomogle, nego je pokazao upornost kod činjenja kaznenih djela, koja su s vremenom dobivala na intenzitetu.

Većinu kaznenih djela za koja je prvostupanjski presuđen činio je zbog stjecanja protupravne imovinske koristi, od čega je prema riječima Sudskog vijeća živio lagodno.

Hercegovina.info