Livnjak Frano Pašalić kupio tursko brodogradilište

Hrvatski biznismen Franjo Pašalić ne miruje iako je kročio u ranu jesen života. Poslije marine Frapa u Rogoznici, te marine u Dubrovniku, dalmatinski Livnjak kupio je i tursko brodogradilište. Iz Turske je stigao i prvi, izuzetno atraktivan plod njegova rada, superluksuzna megajahta “Domenika”. Luksuzno plovilo već se usidrilo u rogozničkoj luci, pa je bila gotovo neizbježna ćakula s Hercegovcem, koji je djetinjstvo proveo na Braču, ranu mladost u Sarajevu, te se poslije godina rada u Münchenu skrasio u Rogoznici.

– Ponosan sam na svoju jahtu, kako ne bih bio. Volio bih, doduše, da je izgrađena u nekom hrvatskom brodogradilištu, ali kao da za takvo što kod nas nema volje, ali – ne želim griješiti dušu – ni dovoljno znanja. Ne želim biti lažno skroman, pa ću se pohvaliti da sam osobno dizajnirao svoje novo plovilo – otvorio se Pašalić, kao po običaju, “oštro na prvu loptu”.

PATENTIRAO DIZAJN

Treba li zatajiti da smo bili impresionirani ne samo vanjskim izgledom, nego i unutrašnjošću nove jahte. Da Pašalić nije baš slučajno patentirao svoj dizajnerski rad kod Europskog ureda za patente.

– Jahta je duga 37 metara, te ima dva dizelska motora sa po 1900 konjskih snaga. Tu su i tri sinkronizirana generatora ukupne snage 127 kilovata za noćnu potrošnju struje. Na jahti je uređen raskošan salon, koji je praktički spojen s blagovaonicom, a uređene su i četiri luksuzne sobe – otkrio nam je Pašalić dio bitnih detalja vezanih uz novo, luksuzno plovilo.

Franjo Pašalić očekuje da će jahta na tržištu dosegnuti cijenu od 15 milijuna eura. Potencijalnim kupcima bit će prezentirana u rujnu u dvama važnim gradovima francuske rivijere: na Festivalu plaisence u Cannesu te na Yacht Showu, manifestaciji koja se početkom jeseni organizira u Monacu.

Jahta “Domenika” tek je prva u liniji Dolphin, kako je Pašalić nazvao svoju proizvodnju superluksuznih brodova. Neće proći puno vremena da zaplovi i “Mate”, kako je Pašalić nazvao drugo, slično plovilo, koje je već u izgradnji.