Livnjaci za Županijsku bolnicu skupili preko 100 tisuća eura

Prije otprilike mjesec dana na Facebooku je osnovana grupa “Pomoć bolnici Livno”, s ciljem da se u teškom vremenu borbe s koronavirusom ovoj bolnici što je moguće više pomogne.

U mjesec dana za bolnicu je prikupljeno preko sto tisuća eura u novcu, ali i mnogo prijeko potrebne medicinske opreme.

Jedan od osnivača Facebook grupe “Pomoć bolnici Livno” je Mateo Dolić, 24-godišnjak rodom iz Livna, trenutno nastanjen u njemačkom gradu Frankfurtu. Dolić radi u tvrtki Continental, a za Bild.ba je govorio o svojoj ideji pomoći bolnici, šta ga je potaknulo da pokrene ovu akciju, “timu” koji čini ovu grupu i njezinom plemenitom cilju.

Najveću inspiraciju za pokretanje ove akcije, ističe Dolić, dobio je jer je i sam imao tešku životnu bitku koju je, na svu sreću, pobijedio zahvaljujući, između ostalog, i liječnicima. Ipak, napominje da je glavni pokretač akcije netko drugi.

-Želio bih naglasiti odmah u početku, prvi i glavni pokretač ove akcije je naš Luka Novokmet, on je se prvi dosjetio jer njegov otac radi u bolnici i imao je najbolji uvid na stanje unutra. Na njegovu ideju javili smo se mi ostali u želji da također pomognemo, i tako je cijela priča krenula. Da, točno je da sam prošle godine u isto vrijeme prolazio tešku životnu bitku, koju sam na svu sreću, hvala Bogu i doktorima, pobijedio. Naravno da je i to utjecalo na mene, jer sam se uvjerio na vlastitoj koži koliko je bitno kad imaš sve potrebne uvjete za liječenje – napominje Dolić.

Grupa “Pomoć bolnici Livno” broji gotovo devet tisuća članova. No, Dolić ovu grupu ne vodi sam. Ima ih pet. Za Bild.ba je s ponosom predstavio svoje kolege koji surađuju s njim u ovoj humanitarnoj akciji.

-Tim se sastoji od nas pet, četiri dečka i jedna djevojka, svi sa svojim zadaćama. Naša Ana Tokić (22), Ana je poveznica sa svim zajednicama i udrugama uključenima u ovaj projekt, ujedno i zaposlenica u tvrtki “Caritas Frankfurt”.

Luka Novokmet (25), kao što smo rekli na početku “otac” ove akcije, čovjek od kojeg je sve krenulo i koji obavlja niz odgovornih poslova, ujedno i uposlenik njemačke aviokompanije “Lufthansa“.

O njemu bi mogli u nedogled, ali nemamo toliko vremena – kroz smijeh kaže Mateo i nastavlja:

–Antonio Džeko (36) računalni tehničar i uposlenik bolnice. On je naš jedini predstavnik koji se nalazi i boravi u Livnu, zadužen je za sve tehničke i logističke poslove u vezi raspoređivanje opreme koja prestigne dole, također član MK Vukovi Livno, složit će se mnogi, anđela našega grada. Tu je i Mario Šandrk (26), uposlenik firme “Continental”. On je naš glasnogovornik i osoba zadužena za mnoge kontakte i odnose s javnošću. I, kao što već znate, ja sam Mateo Dolić, imam 24 godine i uposlenik sam firme “Continental”, u ovoj akciji zadužen sam u glavnini skupa s Lukom, prikupljanjem, skladištenjem i isporukom donirane odnosno kupljenje opreme – završava Mateo predstavljanje svog tima.

Na akciju su se odazvali brojni poznati Livnjaci. Sam Dolić kaže da nisu ni sanjali da će akcija poprimiti ovoliku dimenziju kakvu je poprimila.

-Mi nismo ni sanjali da će akcija poprimiti ovoliku dimenziju, mislili smo da ćemo moći bar simbolično pomoći, ali u prvim satima Facebook grupe shvatili smo da smo bili debelo u krivu. Grupa je rasla iz minute u minutu, pljuštale su poruke i uplate brojnih ljudi željnih pomoći na bilo kakav način, makar simboličan. Brojni livanjski i poneki inozemni poduzetnici i osobe iz javnog života su se uključile, ne želim nikoga posebno isticati jer je svaka donacija jednaka. Točno je da je do sada prikupljeno preko 100.000€ samo na naše račune (PayPal i udruga MVM), naravno uplate su se vršile i direktno na račun bolnice, no mi u taj iznos nemamo uvid – ističe Dolić.

Prikupljena pomoć ne ide samo bolnici u Livnu, nego ide cijeloj HBŽ, izuzev Tomislavgrada. Dolić se nada da će ovim sredstvima biti zadovoljene potrebe zdravstvenih ustanova u borbi s koronavirusom.

-Opremu dijelimo na cijelu HBŽ, izuzev Tomislavgrada, jer su i oni prikupljali pomoć za vlastiti Dom zdravlja. Raspodjelu vršimo u odnosu na broj zaposlenih djelatnika. Više uposlenika – više opreme. Mislimo da će potrebe biti zadovoljene, jer su i pored nas pristizale brojne donacije od drugih livanjskih udruga širom svijeta – rekao je Dolić.

No, ovdje nije kraj. Mateo je najavio još sličnih akcija u budućnosti, a i pokretanje humanitarne udruge.

-U tijeku je pokretanje humanitarne udruge pod nazivom “Pomoć Livnu” na čelu s predsjednikom, našim Lukom Novokmetom. Udruga će raditi u skladu sa potrebama. Uskoro će se znati više detalja – izjavio je Dolić.

Iako većina tima živi i radi u Njemačkoj, svoj rodni kraj, kaže Dolić, ne zaboravljaju, a i pomisao na svoje najbliže dovoljan je poticaj za jednu ovakvu akciju.

-Nažalost, kao i mnogi naši sugrađani, tako i nas četvero izuzev Antonija, živi i radi u Njemačkoj. Rekao bih da nas posebno potiče to što dole žive naši najbliži i što je to naš rodni grad u koji se uvijek rado vraćamo tijekom praznika. Uz sve obveze koje imamo ovdje, čast nam je i što također radimo i ovo – ponosno ističe Dolić.

I u Njemačkoj se osjećaju promjene zbog uvedenih mjera s ciljem suzbijanja epidemije koronavirusom. Frankfurt, kaže Dolić, izgleda mrtvo. No, u prikupljanju pomoći poteškoća nema.

-Mogu slobodno reći da je život u gradu stao; zatvorene škole, restorani, muzeji, vjerska okupljališta itd, doprinijeli su tomu da grad izgleda mrtvo. Na poslovnom planu je posebno kriza, jer prvi ja osobno ne radim gotovo nikako u posljednjih mjesec i pol. Što se tiče prikupljanja i slanja opreme nemamo pretjeranih poteškoća – naveo je Dolić.

Valja napomenuti da su podršku ovoj akciji dali Mate Bulić, Marko Perković Thompson, Mate Rimac, Ivan Velić, Zlatko Dalić i brojna poznata imena. U međuvremenu je osnovana humanitarna udruga kako bi se prikupljeni novac lakše i transparentije koristio.

Novac uplaćuju svi – i ‘obični’ ljudi, ali i poznati, već navedeni, Livnjaci. Paralelno s ovom akcijom, pokrenuto je prikupljanje pomoći i novca i u BiH, preko udruge Marijanske vinkovske mladeži. Ova udruga skuplja uplate iz BiH i preko ove udruge sredstva uplaćuju većinom livanjski poduzetnici, a nova se uplaćuje i na račun same bolnice.

Tomislav Soldo/Bild.ba