Livanjski sir uskoro bi mogao biti zaštićen?

Kako je kazao Jozo Baković, predsjednik Udruženja Cincar, konačno su se prije nekog vremena stekli uvjeti da proizvodu budu zaštićeni u skladu sa standardima Europske unije.

Uz Visočku pečenicu i Nevesinjski krompir, uskoro bi mogao biti brendiran i Livanjski sir. Naime, zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom geografskog porijekla te zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom porijekla Livanjskog sira podnijelo je Udruženje proizvođača tradicionalnog livanjskog sira Cincar.

Omjer

Kako je za Oslobođenje kazao Jozo Baković, predsjednik Udruženja Cincar, konačno su se prije nekog vremena stekli uvjeti da proizvodu budu zaštićeni u skladu sa standardima Europske unije. ”Mi smo prije nekoliko godina pripremili sve potrebne dokumente i čekali smo samo da se steknu zakonski preduvjeti kako bismo mogli krenuti u zaštitu Livanjskog sira. Osim zaštite geografskog porijekla, ono što je posebno važno jeste da mi jedini tražimo zaštitu izvornosti i to je da tako kažemo najjači vid zaštite jednog proizvoda”, istaknuo je Baković.Kako je Udruženje napisalo u svom zahtjevu, porijeklo Livanjskog izvornog sira i njegova usklađenost sa specifikacijom dokazuju se putem dokumentacijskog sustava koji podrazumijeva dokumentiranje svih koraka u postupku proizvodnje, od proizvodnje stočne hrane i uzgoja životinja, preko proizvodnje i zaprimanja sirovina, do proizvodnje i isporuke gotovog proizvoda. ”Danas se kod nas Livanjskim sirom naziva da kažem sve i svašta. Ukoliko je mlijeko kupljeno pa dovezeno u Livno, to više nije Livanjski sir, to je samo sir napravljen u Livnu, a razlika je ogromna. Moraju to biti sirovine s ovog područja, jer probali su ga svugdje praviti, ali jednostavno ne može. Prvo morate imati ovce pramenke, zatim tu su odgovarajuća klima i brojni sunčani dani koje ovaj lokalitet ima. Također, posebnost su i trave s ovog područja, klima, ali najvažnije ovčje mlijeko koje se u omjeru 70-30 posto miješa s kravljim i to daje najbolji i jedinstveni Livanjski sir”, poručio je Baković.

Zadruga

Zadruga, koju je ovo udruženje osnovalo, okuplja 20-ak proizvođača koji prave izvorni Livanjski sir. ”U zadrugu se može prijaviti svako tko zaista želi da radi po pravilniku i proizvodi izvorni Livanjski sir”, kazao je Baković, dodajući da je bilo krajnje vrijeme da se bar jedan sir u BiH zaštiti, piše Oslobođenje.