Livanjski sir kao geografski zaštićen bh. proizvod

Kvalitet ovog livanjskog sira prepoznala je i Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, koja je izdala rješenje o zaštiti njegove izvornosti i zaštiti geografskog porijekla.

U cilju vlastitog opstanka, proizvođači livanjskog autohtonog sira gotovo deset godina su tražili zaštitu izvornosti tog proizvoda i napokon je dobili. A što im znači ta zaštita? Dovoljno je samo istaknuti brojne probleme s kojima su se oni do sada suočavali.

JOZO BAKOVIĆ, Udruženjе proizvođača autohtonog livanjskog sira “Cincar”

Sir se nije mogao prodat, nismo imali zaštitu, nismo imali markicu, nismo bili u registru, nismo uopće mogli prodavati legalno

Sada su svi ti problemi proizvođačima livanjskog autohtonog sira postali prošlost.

JOZO BAKOVIĆ, Udruženjе proizvođača autohtonog livanjskog sira “Cincar”

S ovom zaštitom možemo izići na europsko tržište, možemo postići bolju cijenu , što nam je i krajnji cilj da postignemo bolju cijenu da bi od ovog proizvoda mogli normalno i adekvatno živjeti.

I Livanjski sir koji se proizvodi u ovdašnje četiri mljekare je dobio zaštitu, ali ne izvornosti, već zaštitu zemljopisnog podrijetla.

DARINKO MIHALjEVIĆ, Udruženje za zaštitu Livanjskog sira

Bilo je svašta. Evo recimo jedan primjer mi smo našli da se sir livanjski prodaje u Australiji , jedna od firmi iz BiH, ne bih je rado prozvao, ali oni će se prepoznati.

Tako nešto se ubuduće neće moći događati.

DARINKO MIHALjEVIĆ, Udruženje za zaštitu Livanjskog sira

Trenutno samo ove četiri mljekare mogu dati na tržište sir pod nazivom Livanjski sir. Niko više nema pravo

Livanjski sir, naglašava Mihaljević, moguće je proizvoditi jedino od mlijeka koje potječe s ovih prostora. No, problem je u ovom slučaju taj što je mlijeka kao i proizvođača autohtonog livanjskog sira sve manje.

JOZO BAKOVIĆ, Udruženjе proizvođača autohtonog livanjskog sira “Cincar”

Uvijek apeliram na sve strukture koje mogu pomoći da već jedanput shvate da se mora finalna proizvodnja poticati, a ne poluproizvodi ili čak nisu ni poluproizvodi.

Od države se očekuje da nešto poduzme i na planu sprečavanja prekomjernog uvoza mliječnih prerađevina, upozorava Mihaljević.

DARINKO MIHALjEVIĆ, Udruženje za zaštitu Livanjskog sira

Dođe nam sir koji je koštao u EU, kao i kod nas proizvodnja, negdje oko šest maraka po kilogramu,a dođe vam na granicu cijenu Euro i pol, znači 3 i nešto marke.

Ono sa čime svi slažu je da su ovom zaštitom livanjskog sira njegovi proizvođači veoma mnogo dobili. Sada je samo pitanje kako će se to odraziti na broj stada i mliječnih goveda na ovim prostorima.

Frano Mioč/BHRT