Home > Livno > Livanjska Srednja strukovna škola dio novog desetogodišnjeg projekta

Livanjska Srednja strukovna škola dio novog desetogodišnjeg projekta

Predan rad i inovacije u nastavnom procesu prepoznali su u švicarskoj Agenciji za razvoj i saradnju koja finansira jačanje sistema tehničkog i stručnog obrazovanja u livanjskoj Srednjoj strukovnoj školi.

Projekt namijenjen stvaranju i jačanju sustava pametnog upravljanja strukovnim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini trajat će deset godina, a škola u Livnu nije slučajno izabrana.

„Ova škola je svjetionik dobre prakse, a svjetionike dobre prakse treba podržati da svijetle i da svoja dobra iskustva daju i ostalima, dijele s ostalima“, ističe Efke Heder, predstavnik konzultantske organizacije GOPA.

Kako bi osigurala kvalitetno obrazovanje zasnovano na radu, ova škola sama pronalazi poslodavce za obavljanje stručne prakse, te ističu kako bi na tom planu trebalo uvesti više reda.

„Ne samo u škole, nego i da poslodavci koji primaju te učenike imaju benefit, jer sada je to dosta neuređeno i sve se svodi na osobna poznanstva i molbe škole prema poslodavcu, odnosno poslodavca prema školi“, kaže Saša Grabovac, ravnatelj SSŠ „silvije s. Kranjčević“ Livno.

„Tvrtke koje sudjeluju i daju svoja sredstva u dostizanju učeničkih postignuća trebaju biti priznate i prepoznate. Isto tako i školama treba dati modalitete da sve svoje inovativne prakse mogu i dalje širiti, mogu dalje nadograđivati i mogu biti kao takve prepoznate i priznate“, dodaje Heder.

„Naša potreba i inicijativa da sami odškolujemo sposobnu radnu snagu bila je uvažena u SSŠ-u i zasad mogu reći je da je to jedna korisna stvar za nas kao organizaciju“, naglasila je Vesna Krišto, projekt manager tvrtke „B krug“ Livno.

Ali i za učenike koji u modernim halama te tvrtke sa zadovoljstvom obavljaju stručnu praksu i pri tome dobivaju pristojnu mjesečnu naknadu. Stoga i ne čudi da su sastanku GOPA projektnog tima i škole nazočili i predstavnici „B kruga“.

federalna.ba