Litra goriva na benzinskim crpkama u BiH ide prema 4 KM!

Federalno ministarstvo trgovine jučer je zaprimilo 250 obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje cijene benzina i dizela na benzinskim crpkama.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine 17.6.2022. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosila je 3,27 KM/litri i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,37 KM/litri.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 17.6.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 3,06 do 3,61 KM/litri;
  • DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,26 do 3,66 KM/litri.

Iz ovog Ministarstva ističu da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata.

U Republici Srpskoj litra goriva na benzinskim crpkama će također poskupiti u prosjeku za sedam feninga, pa se očekuje da će litra benzina i dizela dostići cijenu od 3,46 KM.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Republike Srpske, ova goriva trenutno se, u prosjeku, prodaju za 3,39 KM po litri.

“Posljednje poskupljenje dizela i benzina bilo je prije par dana, i to za pet feninga po litri. U porastu su ulazne cijene, zbog čega je očekivati i povećanje maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama”, rekao je za portal Srpskainfo Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, rafinerije u okruženju su u ovom mjesecu značajno povećale cijene prema distributerima, odnosno kupcima, javlja klix.ba

Vozači smatraju da su poskupljenja prevršila svaku mjeru jer će litra goriva uskoro otići na 4 KM što lančano vuče i poskupljenje namirnica i ostale robe. Također ističu kako je indikativno da naftaši ne spuštaju cijene kada barel nafte u svijetu pojeftini.

klix.ba