Home > Livno > Likovna kolonija sarajevske i livanjske gimnazije

Likovna kolonija sarajevske i livanjske gimnazije

Gimnazija SSST iz Sarajeva i Gimnazija Livno u tom su gradu organizirale trodnevnu likovnu kolonija. Ovu lijepu priču pokrenula je profesorica likovne umjetnosti u sarajevskoj školi, a spojila je mladost dvaju gradova – rezultat tog druženja i rada bila je izložba vedrine, mladosti, ljepote, kolora i vedrine.

Vrijeme nije bilo naklonjeno mladim slikarima, no brojne znamenitosti, muzeji, galerije i ateljei koje su posjetili pojasnili su im zbog čega je Livno grad slikara.

„Htjeli smo slikati pored rijeke, imali smo neke druge zamisli i planove, ali oni su jako oduševljeni i ne mogu da vjeruju u stvari da Livno krije tolika bogatstva“, kazala je profesorica Indira Rovčanin-Osmančaušević.

Timur Faginović učenik je 2. razreda Gimnazije SSST-a – u muzeju je, kaže vidio sliku Gabrijela Jurkića koja ga je naročito inspirirala za sliku na kojoj on radi.

„Iskreno, žao mi je što nemamo češće ovoga, nadam se da ćemo i mi otići u Sarajevo, da ćemo upoznati još više ljudi, da ćemo pozvati još više djece da se s nama druže, jer ovo je stvarno nešto predivno“, kazala je Katarina Mišić, učenica 3. razreda Gimnazije Livno.

Organizatori ističu kako je ovo prva, ali ne i posljednja zajednička kolonija.

„Već su planovi tu za organiziranje velike kolonije kojom bi oslikali ponajprije jedan veliki zid koji se nalazi u dvorištu Gimnazije – on nam je siv, treba nam prozor u prirodu, u svijet. Vjerujem kako će to umjetnički kistovi, četkice, vedrina ovog mladog duha napraviti na najbolji mogući način“, istaknula je Sanela Popović, ravnateljica Gimnazije Livno

Rovčanin-Osmančaušević dodaje kako joj je drago što mogu spojiti takve mlade ljude, talente na jednom mjestu: „Toliko težimo da idemo u neke druge države, u taj neki novi svijet, ali nismo svjesni da, ustvari, imamo toliko talenata u našoj državi“.

Kolonija je zatvorena izložbom radova, podjelom zahvalnica i certifikata. Učenici, a i drugi posjetitelji djela mladih umjetnika mogu pogledati do konca tekućega mjeseca u Gimnaziji Livno.