Home > BiH > Lijekovi u BiH neće pojeftiniti

Lijekovi u BiH neće pojeftiniti

Inicijativa koja se odnosi na ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove, prema posljednjoj zamisli nadležnih, čak i ako bude usvojena, neće ni za pfening uticati na cijene medikamenata koje plaćaju građani.

Kada se počelo govoriti o ovoj ideji, oni koji redovno ili periodično ostavljaju novac u ljekarnama obradovali su se da će njihovi mjesečni troškovi biti smanjeni, ali se to u posljednjoj verziji inicijative ne spominje ni jednom riječju.

Jedna od varijanti Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), a koja je prihvatljiva i za fondove zdravstvenog osiguranja, je da se razmotri da se PDV koji fondovi plaćaju na lijekove namjenski rasporedi na način da se u već zakonom definirane koeficijente za preraspodjelu sredstava prema entitetima, uključe i fondovi sa određenim postotkom. Na ovaj način osigurala bi se značajna sredstva koja bi fondovi mogli usmjeriti na dalja proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući financiranje novih terapija i dr., priopćili su jučer iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

Jabuka.tv