Liječnici otkrili detalje razdvajanja sijamskih blizanki: ‘Dobro su, ali ima još posla’

foto: Tomislav Miletic PIXSELL

Srca su im bila jako blizu i nije bilo jasno hoće li biti potrebno razdvajati ih. Obje strane prsne kosti bile su spojene, ali je CT govorio da su srca 2-3 milimetara razdvojena.

O velikom uspjehu na svjetskoj razini, uspješnom razdvajanju sijamskih blizanki starih četiri mjeseca, koje su prerano rođene a spojene jetrom i crijevima te s međublizanačkom transfuzijom, govorili su danas liječnici iz 23-članog tima koji je na KBC-u Zagreb radio zahvat.

Operacija je trajala 15 sati, a prethodilo joj je par tisuća sati posla medicinskih sestara i laboratorija, puno planiranja, procjena i dobra organizacija, te timski rad velikog broja ljudi, naglasio je prof. Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Zagreb.

– Imali smo mjesec i pol dana pripreme, a trebalo nam je četiri mjeseca. S četveromjesečnim pripremama preživljavanje oba sijamska blizanca je 80 posto – kazao je prof. Luetić. 

Djevojčice se sada dobro oporavljaju.  – Na intenzivnom odjelu su Klinike za pedijatriju, izvan životne opasnosti i dobro su, ali ima još posla. Treba zatvoriti trbušne stijenke koje nisu zatvorene. Svaki dan razgovaramo s kirurzima i plastičnim kirurzima, plan je da malo narastu kako bi se to bez problema napravilo – rekla je prof. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za o+neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu.

Ona je naglasila kako su curice rođene dva mjeseca prerano i da su na Svetom Duhu odmah po rođenju oživljavane i dopremljene na Rebro, gdje su održavana na životu  s nezrelim plućima i crijevima. – Šest tjedana borili smo se za njihov život da bi uopće mogle na operaciju – kazala je. 

Srca su im bila jako blizu i nije bilo jasno hoće li biti potrebno razdvajati ih. Obje strane prsne kosti bile su spojene, ali je CT govorio da su srca 2-3 milimetara razdvojena. 

Dr. Danko Mikulić koji je pozvan iz transplantacijskog tima KB Merkura da sudjeluje u zahvatu kazao je da ovo nije prvi  put da su sijamski blizanci spojeni jetrom, ali je preoperativna dijagnostika u ovom slučaju bila jako maglovita.

Anesteziolozi i svi ostali brinuli su se što ako se nakon odvajanja cirkulacija prekine i hoće li se jedna blizanka potpuno urušiti, no srećom, sve je dobro završilo, a ovim su se zahvatom hrvatski liječnici upisali zlatnim slovima u svjetske medicinske dosege.

vecernji list