Home > BiH > Liječnica preselila u Hrvatsku: U BiH sam imala 1.200, a ovamo 3.000 eura i stan

Liječnica preselila u Hrvatsku: U BiH sam imala 1.200, a ovamo 3.000 eura i stan

Inovativna metoda Grada Križevaca da osigura svojim građanima kvalitetnu medicinsku skrb, kojom Grad doplaćuje liječnicima novac za veću plaću, pokazala se dobitnom.

Dok većina gradova, pa i znatno većih od prigorskoga grada srednje veličine, nikako ne izlazi na kraj s krizom liječničkog kadra, Križevčani su se domislili kako doskočiti i ovih su dana doveli i drugu ginekologinju te sad imaju dva, optimalna za veličinu grada, ginekološka tima.

Riješili problem

Prema istom principu, križevački su mališani dobili pedijatra. Svatko od njih od Grada je dobio stan i po 13.000 eura jednokratno na račun, što je Grad s porezima po liječniku koštalo 14.900 eura. Ukupno su, dakle, liječnike sufinancirali s gotovo 45.000 eura i riješili problem.

Ginekologinja Slavica Kozminčuk Horvat preselila se iz Bosanske Gradiške u Križevce, počela raditi u Domu zdravlja i nema namjeru otići. Tako je Grad svojim jedinstvenim načinom privlačenja liječnika, u roku kraćem od godinu dana, doveo tri specijalista, dvije ginekologinje i pedijatra.Za zdravlje građana posegnuli su u gradsku blagajnu i svakome od njih doplatili godišnje po nešto više od 13.000 eura. Kako je za Jutarnji dolaskom prve ginekologinje Dunje Vrtiprah Buhinjak u siječnju pojasnio križevački gradonačelnik Mario Rajn, na ideju ih je ponukala jedna – anketa.

Provedena je anketa među liječnicima čiji su rezultati pokazali da bi za 3.000 eura plaće radije ostali u Hrvatskoj, nego i za veću plaću otišli u inozemstvo. Stoga smo mi odlučili ponuditi liječniku doplatu do tog iznosa, a što je u vrijeme raspisivanja javnog natječaja bilo nešto manje od 10.000 kuna mjesečno. Uz porez nas je to stajalo 160.000 kuna, ali to je najbolje uložen novac, rekao je tada, a isto vrijedi i sada. Osim što su u međuvremenu kune zamijenili euri.

Svaka osigurana žena starija od 12 godina ima pravo upisa kod ginekologa, a prema još aktualnim podacima, čak 250.000 žena nema odabranog liječnika. Prema podacima HZZO-a, zaključno s prosincem 2022. u Hrvatskoj je bilo ugovoreno 277 ginekoloških ordinacija, timova, čak 58 manje nego što ih je potrebno. Pritom je prosječna dob ginekologa 64 godine, dakle pred mirovinom.I dok se, dakle, ginekologe “traži svijećom”, Križevčanke sad imaju dvije ginekologinje, koliko im i treba. Svaka doktorica dnevno primi 20-ak pacijentica. To znači da je ginekologinja Vrtiprah Buhinjak prije dolaska kolegice sama pregledavala i do 30-40 žena na dan. Zato je i ona sada odahnulaDoktorica Slavica Kozminčuk Horvat završila je medicinu u BiH, specijalizirala u Hrvatskoj, ovdje se i udala, no Liječnička komora donijela je odluku prema kojoj joj je za rad u Hrvatskoj valjalo položiti velik broj ispita razlike. Odustala je, vratila se u BiH te sa suprugom pet godina održavala brak na daljinu.

Stručni ispit

Svake sam godine nekoliko puta zvala Komoru i pitala je li se nešto promijenilo, odgovarali su mi da će se promijeniti ”jedino ako BiH uđe u Europsku uniju”. No, kad je počeo rat u Ukrajini, negdje sam pročitala da je ukrajinskim liječnicima omogućen rad samo uz priloženu diplomu i polaganje stručnog ispita. Bez ikakvih dodatnih ispita razlike. Pa sam opet zvala i rekli su mi neka pošaljem dokumente, poslala sam ih i od svih silnih ispita koji su trebali dotad, trebala sam položiti samo stručni, opći ispit i na natječajima tražila posao.

Naišla sam na oglas za Križevce, javila bih se na njega s poticajima ili bez njih. Već prvi kontakt s ravnateljicom Doma zdravlja Križevci bio je obećavajući. Za izdavanje licence trebalo je proći pet mjeseci, predala sam zahtjev u svibnju. Dobila sam licencu i posao i preselila se u Križevce, rekla je doktorica za Jutarnji list.Nakon pet godina ona i suprug ponovno će živjeti zajedno, jer će se i on uskoro doseliti u stan koji su dobili od Grada na besplatno korištenje i putovati svakodnevno na posao u Zagreb.

Mislila da će u podstanare, a dobila i stan

Kad se liječnica javila na oglas, mislila je da će u podstanare, nije znala da i stan ulazi u ugovor o radu. Kad su naumili pronaći potrebne liječnike, u Križevcima su im odlučili priuštiti novi početak bez brige o elementarnim životnim pitanjima.

Uz neto plaću, koja s gradskim dodatkom iznosi 3.000 eura (Grad svoj dio isplaćuje jednokratno) i namješten stan, odluke se donose lakše. Da Hrvatska liječnička komora nije otežavala zapošljavanje bosanskohercegovačkim liječnicima bez gomile ispita razlike, moguće je da se ne bi ni našla u velikoj krizi manjka liječnika.Plaća u BiH iznosila je 2.400 konvertibilnih maraka, što je 1.200 eura, pa je ovaj iznos značajna razlika. Bosna i Hercegovina čak više nije ni toliko jeftinija u odnosu na Hrvatsku, cijene u trgovinama su se dosta izjednačile s hrvatskima.

Ne da mi se više seliti i želim stvoriti napokon dom sa suprugom. Vjerujem da će to biti ovdje, u Križevcima. Grad mi se sviđa, uređen je, sve je na pješačkoj udaljenosti i pri ruci, Zagreb je blizu, što je važno zbog suprugova posla. Mislim da smo našli dom, zaključila je dr. Slavica Kozminčuk Horvat.

Jabuka.tv