Home > Svijet > Legalizacija kanabisa u Njemačkoj od 1. travnja

Legalizacija kanabisa u Njemačkoj od 1. travnja

Nakon dugih pregovora, “semaforska” koalicije dogovorila je krajem ovog tjedna posljednje detalje legalizacije kanabisa.

“Zakon o legalizaciji kanabisa može stupiti na snagu 1. travnja”, rekli su zamjenici voditelja skupina odgovorni za politiku droga nakon posljednjeg kruga pregovora u Berlinu, javlja Njemačka novinska agencija (dpa).

“Propisi su prava prekretnica za modernu politiku droga koja jača prevenciju i unapređuje zaštitu zdravlja, djece i mladih”, navedeno je u odluci.

poster

00:00

Zakon bi sada trebao biti usvojen u Bundestagu u tjednu koji počinje 19. veljače, prenosi Fenix magazin.

Uz suglasnost stručnjaka zastupničkog kluba, odobrenje se smatra prilično izvjesnim – čak i ako su pojedini zastupnici SPD-a najavili da će glasati protiv.

Semafor koalicija ima 49 mjesta više u Bundestagu nego što je potrebno za apsolutnu većinu.

Zabrana kanabisa pada nakon više od 40 godina

Zabrana kanabisa na snazi je ​​više od 40 godina.

Prodaja i uzgoj bili su zakonom zabranjeni 1970-ih i ranih 1980-ih, prenosi dpa.

Sada bi se kanabis 1. travnja trebao ukloniti s popisa zabranjenih tvari u Zakonu o opojnim drogama.

 

Kućni uzgoj i posjedovanje određenih količina droge bit će dopušteno odraslim osobama od 1. travnja 2024. godine.

Kolektivni uzgoj trebao bi biti moguć od 1. srpnja.

No, povećana konzumacija kanabisa može utjecati na sigurnost u prometu, čak i ako postoje ograničenja konzumacije, kao što je slučaj s alkoholom, upozoravaju iz demokršćanske CDU/CSU unije.

Hessen i Bavarska protiv

U Uniji strahuju da crno tržište time neće biti obuzdano, već će uznapredovati. Ministar unutarnjih poslova Hessena Roman Poseck pretpostavlja da legalizacija kanabisa neće spriječiti dilere u njihovom poslu.

“Budući da se ne moraju pridržavati državnih kontrola i poreznih zahtjeva, kao legalni proizvođači mogu svoje proizvode plasirati na tržište jeftinije, a samim time i profitabilnije za njih”, kaže Poseck ističući kako “legalizacijom kanabisa njemačka ‘semaforska’” Vlada šalje krivi signal i krive prioritete“.

Kao primjer navodi ilegalnu trgovinu cigaretama.

Bavarska ministrica zdravstva Judith Gerlach upozorila je na zdravstvene rizike i najavila je restriktivno tumačenje bavarske savezne vlade.

“Bavarska je odlučna upotrijebiti svu svoju snagu kako bi se suprotstavila ovoj neodgovornoj politici”, rekla je ministrica Gerlach dodajući kako Bavarska “želi ograničiti konzumaciju ove opasne droge kroz najrestriktivniju provedbu zakona o kanabisu – i spriječiti je što je više moguće”.

Vecernji list