Home > BiH > Lasić: Krećemo u najveću investiciju u BiH u posljednjih 30 godina

Lasić: Krećemo u najveću investiciju u BiH u posljednjih 30 godina

“Do kraja 2023. trebale bi biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. Ove godine u Hercegovini planiramo početi izgradnju 30 kilometara autoceste”, rekao je Lasić.

Ulaskom u posjed nekretnina i parcela koje su otkupljene za gradnju Koridora Vc ispunjeni su svi uvjeti za početak gradnje dionice autoceste kroz općine Tešanj, Maglaj i Žepče, od Medakova do Ozimica.

Prema riječima direktora “Autocesta FBiH” Denisa Lasića, ovaj veliki infrastrukturni projekt predstavlja značajan iskorak u intenziviranju radova na cijelom koridoru, ali i najveću investiciju u BiH u posljednjih 30 godina. U izgradnju 21,3 kilometra duge dionice bit će uloženo 361.753.355 eura bez PDV-a, piše Avaz.

Projekt obuhvaća i izgradnju niza zahtjevnih objekata – tunela Crni vrh, koji će biti duži od dva kilometra, te jedne petlje, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukata, dva nadvožnjaka i 15 podvožnjaka. Financiranje je osigurano iz kredita Europske investicijske banke (EIB), uz dodatna bespovratna sredstva Europske unije putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

– Naše aktivnosti maksimalno su usmjerene prema što skorijem završetku dijela Koridora od Sarajeva do Save, ali i ubrzavanju izgradnje Koridora Vc kroz Hercegovinu. Naša je ambicija da imamo cijeli Koridor Vc u izgradnji, da se započete dionice završe i da već od kraja ove godine imamo u prometu nove kilometre autoceste. Do kraja 2023. trebale bi biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. Ove godine u Hercegovini planiramo početi izgradnju 30 kilometara autoceste. Do kraja godine planira se i ugovaranje preostale posljednje dionice od Maglaja do Žepča, čime će u izgradnji biti kompletan sjeverni dio koridora – istaknuo je Lasić.

U prvoj polovici 2024. godine trebala bi biti ugovorena i dionica Mostar jug – tunel Kvanj, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za dionicu od Bradine do ulaza u tunel Prenj. Na Koridoru Vc trenutno je aktivno osam gradilišta, a u fazi izgradnje je 61 kilometar autoceste.

 

– Od Zenice sjever do južnog dijela Žepča te dio kroz općine Usora, Doboj-Jug, Tešanj, Maglaj, do sjevernog dijela Žepča. Na jugu naše zemlje kroz Hercegovinu se gradi 11 kilometara autoceste od Počitelja do Zvirovića, što uključuje i most Počitelj, dug kilometar, koji je prije nekoliko dana u potpunosti spojen. Radi se o jednoj od najviših građevina u regiji, sa stupovima koji dosežu do 100 metara – kazao je Lasić za Avaz.

Dionica Počitelj – Zvirovići će biti puštena u promet najesen ove godine, a ona se veže na ranije izgrađenu dionicu Zvirovići – Bijača, čime će 21 kilometar autoceste u Hercegovini biti u prometu.

Na sjeveru će krajem sljedeće godine biti pušten u promet 21 kilometar. Korisnici će imati mogućnost voziti se autocestom bez prekida u dužini od oko 120 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.

Vecernji list