Home > BiH > Lana niže uspjehe, dok ideja olimpijskog bazena stoji u mjestu

Lana niže uspjehe, dok ideja olimpijskog bazena stoji u mjestu

Nakon novih uspjeha naše najbolje plivačice Lane Pudar – tri zlatne medalje na Europskom juniorskom prvenstvu – ponovno je aktualno pitanje izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru.

Prilikom predstavljanja idejnog rješenja, prije nekoliko mjeseci najavljen je početak radova u lipnju. Međutim, mehanizacije na predviđenom mjestu još nema, a iz Gradske uprave poručuju da su procedure, odnosno određeni natječaji, i dalje u tijeku.Projekt olimpijskog bazena koji je prošle godine najavljen u predizborno vrijeme i sa rokovima koji su nekoliko puta prolongirani, još nije počeo dobivati obrise na terenu. Iz Gradske uprave su poručili kako se još uvijek rješava papirologija, javlja BHRT.

Do 31.7. povjerenstvo zaprima tu dokumentaciju koja je došla. Ima jedno povjerenstvo koje radi evaluaciju pristiglih ponuda. Nakon toga nam slijede rokovi žalbe, ako ih bude. Mi smo još uvijek u onoj dinamici koju smo najavljivali tamo nekad u šestom mjesecu i to sve ide svojim tijekom, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Kordić naglašava da je puno posla urađeno u samoj pripremi lokacije i da je osiguran veći dio sredstava u iznosu od 9 milijuna KM.

Iz kluba vodenih sportova Orka, koji je Lanin matični klub, smatraju da je sve moralo i moglo ići puno brže. Dok se čeka na olimpijski bazen, Lana trenira u drugim bh. gradovima.

I onda se tako olako preko svega toga prijeđe, mjesec po mjesec, dva mjeseca po dva mjeseca i onda dođemo u situaciju, evo, u osmom mjesecu je bilo rečeno da će se početi graditi u rujnu prošle godine. Mi ćemo doći u situaciju da će godinu dana proći od onog dočeka i prvih obećanja, a da još jedan čavao nije zakucan, ističe trener i predsjednik Kluba vodenih sportova “Orka” Damir Đedović.

Nije poznato ni zašto se naprasno odustalo od ideje iz 2021. godine kada je Grad bio u pregovorima s predstavnicima kompanije ‘Myrtha pools’, vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena. Ideja je bila da se u Mostaru napravi bazen olimpijskih standarda, modernog stila gradnje bez betona, za cijenu od 3 milijuna eura. Pregovorima je tada prisustvovao i tajnik Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine.

Samo je, dakle, razlika u tom dijelu tehnologije i proizvodnje koja nije betonska nego od inoks ploča koje se uklapaju i kojim se pravi sam taj bazen i korito bazena. Zbog čega su Mostar i gradska uprava Mostara ili županija odustali od takvog projekta, nama u Plivačkom savezu BiH niti je jasno niti želimo ulaziti u manipulaciju, rekao je tajnik Plivačkog saveza BiH Azur Kuduzović.

Kuduzović kaže kako ova mogućnost još postoji i da Plivački savez priželjkuje bazen po takmičarskim propisima. Bazen poput prethodno predloženog priznat je od FINA-e i na njemu bi se mogla bez problema organizirati velika svjetska i europska natjecanja u plivanju.Sve ono što je Grad Mostar do sada uradio po pitanju bazena, osigurao sredstva, promijenio regulacijski plan, ove pripreme, premještanje objekta Sunce, trafo stanice i ostalo, tvrdi predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić.

Jabuka