Home > Svijet > Lakše do njemačkog državljanstva: Uvode se brojne promjene

Lakše do njemačkog državljanstva: Uvode se brojne promjene

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju državljanstvo te zemlje, ubuduće će lakše može doći do njega. Naime, Bundesrat, parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

Naturalizacija će, primjerice, biti moguća nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, a do sada je trebalo proći osam. Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala “posebna postignuća u integraciji”, navodi Fenix magazin.

Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, umjesto dosadašnjih osam. Svatko tko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora dokazati svoje usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran, odnosno više ne mora polagati ispit.

poster

00:00
 

Što se tiče ograničenja, svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj. Do sada su oni koji su bez svoje krivnje bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva, a sada će biti iznimaka samo za određene skupine i slučajeve.

Vecernji list