Kupreški “Dani kosidbe” na listi Unesca

Foto: Kupreški radio

Zbog aktualne epidemiološke situacije bilo je najavljeno da ove godine neće biti tradicionalne kupreške manifestacije Dani kosidbe – Strljanica 2020. No, ona je ipak održana, i to gotovo nezamijećeno.

Jedan od organizatora Matko Ćurković, predsjednik Udruge “Kupreški kosci”, govori o manifestaciji, ali i upisu Dana kosidbe na Unescovu listu.

“Bila je to ideja svih članova Udruge, ne samo moja. Imali smo cijeli niz sastanaka na kojima smo razmatrali kako to napraviti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svim relevantnim čimbenicima u Županiji objasnili smo kako želimo “u tišini” održati tu našu manifestaciju koja je i državni aplikant za Unesco te da bi bila šteta prekinuti kontinuitet koji se baštinio više od 250 godina pisanoga traga i na kraju smo ipak dobili zeleno svijetlo i uspjeli.”

Kako ste pozivali kosce i jesu li bili u kondiciji jer za takav fizički napor ipak treba biti u formi?

“Kako smo dobili preporuke da ne idemo medijski, a kako, kao organizatori, znamo sve naše kosce koji sudjeluju na natjecanjima, zvali smo ih telefonom, obrazložili im situaciju i kojih se mjera trebaju pridržavati. Odazvalo se 11 kosaca te smo uspjeli održati viteško nadmetanje kosaca na Kupresu.”

Ako se ne varamo, u ovoj godini treba se znati hoće li Dani kosidbe na Kupresu postati zaštićeni od Unesca kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine?

“U pravu ste. Prošle godine dobili smo obavijest da smo kao državni aplikant na razmatranju od 30. studenoga do 5. prosinca ove godine. Dobili smo i poziv za sudjelovanje na toj konferenciji, ali zbog pandemije još nismo sigurni hoćemo li uspjeti nazočiti tom događaju. Ponosni smo na to, a ponosni smo i što je ove godine titula kosbaše ponovno pripala članu naše udruge Vinku Čičku Vinari. Bila je to 22. kosidba na kojoj se natjecao.”

U svakom slučaju, očekujete pozitivan odgovor s Jamajke gdje će se održati konferencija Unesca.

“Naravno. Tu je bio specijalni tim koji je imenovalo Federalno ministarstvo kulture i sporta, tu su bili probrani ljudi koji su već radili na nekim aplikacijama i imaju višegodišnje iskustvo. Jednostavno, da to nema podlogu postati zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom, mi ne bismo dobili priliku/potporu od države. A zainteresiranih je puno, vjerujte, i mi smo bili jedini mogući aplikant jer, stvarno imamo podlogu, sve dokaze, detalje, to se baštini više od 250 godina, o čemu svjedoči pisani trag, tako da ne sumnjamo u uspjeh.”

Bilo je i juniora, istina ne kao ranije, što je zalog da će ova tradicija i kosidba ručnom kosom i dalje živjeti na Kupreškoj visoravni.

“Ove smo godine imali dva mlada kosca, jednoga od 13 i drugoga od 14 godina. Moram naglasiti da je mladi kosac Stipe Šarić ove godine prešao u seniore i bio jako dobar. A imamo mi tu još mladih kosaca. Za godinu ili dvije i oni će se okušati na Strljanici.”

Večernji list